Предстои в близките дни над 200 комшии да получат българските си паспорти, а хиляди други очакват одобрение да станат граждани на България.

Причината за това е кризата в южната ни съседка и високите данъци, които се налага гръцкият бизнес да плаща, отбелязва всекидневникът в подробна журналистическа разработка.

Освен това у нас гърците получават същите заплати като българите, но разходите за живот тук са по-малко в сравнение, отколкото в съседен Солун.

Данните досега noказват, че над 12 700 фирми от Гърция са се преместили в България. Повечето от тях не само имат българска регистрация, а и цялото им производство се е преместило у нас.

"Тук са работниците ни, тук са офисите ни, хората ни живеят тук, наемат къщи и апартаменти и живеят по-добре, отколкото в родината си",  твърдят собственици на фирми в Петрич и Сандански.

Там са и най-многото регистрации на компании от съседна Гърция. "Гърците, които работят там, получават повече, защото в Гърция данъците са 50%, а в България  -  само 10 на сто", казват солунски предприемачи.