Това каза президентът Росен Плевнелиев, който днес дава традиционния абитуриентски бал за младежи в неравностойно социално положение, предаде репортер на БГНЕС.

Както правилата за строителството, така и тези за използване на езика на омразата са еднакви за всички, продължи Плевнелиев.

Според президента институциите трябва да се обърнат към хората, да бъдат обективни и да заемат страната на законите, а когато някой е строил незаконно - да си понесе отговорността.

Проблемът е комплексен, имаме социален елемент, когато имаме бедност и много от противозаконните действия и престъпления се базират на лошата икономическа перспектива.

В този смисъл проблемът е социален, но той е и политически, защото много политици в България използват по абсолютно безотговорен начин езика на омразата.

"Те са готови да запалят килимчето и да подклаждат агресия, но не са готови да заменят политическата си идентичност в интерес на сигурността и спокойствието", каза Росен Плевнелиев, коментирайки събитията в община Гърмен.

По думите му, единствената страна, която трябва да заемат институциите е тази на законите и правилата.

"Когато някой е строил незаконно, той ще си носи отговорността. Когато някой използва езика на омразата, той също ще си носи отговорността".

Голяма част от проблемите в нашата държава произтичат от това, че законите са добри, но изпълнението и спазването им - не. От всеки българин зависи да спре на зебрата, за да не се случват пътнотранспортни произшествия.

От всеки българин зависи да спре на червения светофар или да се противопостави на езика на омразата.

"Моето послание е само едно – когато има криза, значи законите не са спазени. Когато има криза, трябват институциите да гарантират спазването на правилата от всички, да бъдат безкомпромисни и да не заемат една или друга страна”, допълни още Росен Плевнелиев, цитиран от Агенция "Фокус".