Полицията в Гоце Делчев е извикала на разпит Балтаджиев, който обаче пътувал за Варна, съобщиха БНР и БГНЕС.

Разпитът се е състоял в Шуменското полицейско управление. След него Андон Балтаджиев, който е и един от активистите на ВМРО, е съобщил, че му е повдигнато обвинение за подстрекателство.

В сряда протестиращите срещу ромите в Гърмен дадоха 7-дневен ултиматум да реши проблема с ромите и стартираха организацията на голям протест на 2 юни. Властите пък започнаха изпълнението на част от мерките за овладяване на напрежението. Ромите имат срок за доброволно премахване на незаконните си къщи, а ако това не стане - ще се пристъпи към избор на изпълнител за принудително събаряне.

По време на парламентарния контрол днес, вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че за нея инцидентът в Гърмен е битов, предаде "Фокус".

"Бях на място и имах възможност да установя какво се е случило. Около този битов инцидент вече има прекалено много политически спекулации и опит те да бъде квалифициран като етнически конфликт, какъвто в момента не е", добави Бъчварова.

Тя отчете мерките, които са предприети от МВР, за да бъде потушено напрежението.

В района на ромския кв. "Кремиковци" в Гърмен е осигурена денонощна охрана от полицаи и служители на жандармерията. Още вечерта жителите организираха гражданско неподчинение, изразяващо се в ограничаването на движението превозни средства.

По думите на Бъчварова, охраната от близо 70 души не е позволила извършването на престъпления и нарушаване на обществения ред. Задържани са 10 лица за срок от 24 часа в поделение на МВР и са образувани досъдебни производства.

Петима души вече са обвинени, като сред тях има и лица от ромски произход, които са хвърляли камъни.

Двама от тях са в ареста, като единият от тях е в Шумен (Андон Балтаджиев - бел.ред) и ще бъде конвоиран до град Гоце Делчев. Други няколко са с парична гаранция и обвинени за причинена лека телесна повреда и за хулиганство. Сред петимата са установени и подбудителите на инцидента, предаде БНР.


"Ежедневно всички процесуални действия се докладват и съгласуват с Районната прокуратура в Гоце Делчев. До момента за адреса регистрация са проверени 374 лица, като за тях не са установени нарушения. Проверени са и автомобилите. Ако действително е имало незаконно живеещи роми, те вече са напуснали региона и няма как да ги санкционираме", добави вътрешният министър.

Тя допълни, че кметът на Община Гърмен Минка Капитанова изчаква успокояване на обстановката, за да бъде монтирано видеонаблюдение.