Това каза в интервю друг виден опозиционер - Гари Каспаров, цитиран от Ройтерс и БТА.

Бившият световен шампион по шахмат, който живее в самоналожено изгнание в САЩ, изложи песимистично виждане за руската политическа опозиция след убийството на Немцов само на метри от Кремъл в петък вечерта.

"Борис се надяваше, както виждаме - напразно, да види някаква форма на мирен преход към нормално, цивилизовано демократично управление", заяви Каспаров пред Ройтерс, описвайки Немцов като един от водещите руски привърженици на ненасилствено политическо поведение.

"Не виждам начин Русия да еволюира от бруталната путинова диктатура към нещо поне толкова умерено, както преди 10 години", каза той и предрече, че към промяна може би ще се стигне чрез народно въстание с насилие.

Каспаров се присъедини към онези привърженици на Немцов, които подозират, че руските власти стоят зад убийството с цел да се изпрати недвусмислено послание към активистите, обявяващи се срещу Путин.

"Това е сигнал към всички, ангажирани в опозиционното движение - ето, няма да си губим времето да ви преследваме по съдебен ред и да се правим, че спазваме върховенството на закона, а просто ще ви елиминираме", отбеляза Каспаров.

Бившият световен шампион по шахмат каза, че няма телохранители в САЩ и не чувства заплаха за живота си, докато е извън Русия.

Той добави, че няма да се връща в Москва, дори и за погребението на Немцов. "Не купувам еднопосочни билети", посочи той.

Запитан дали има някаква политическа стратегия как да се върви напред, Каспаров бе лаконично категоричен: "Нямам стратегия. Това не е игра на шах - в шаха има правила".

Според него руските опозиционни активисти имат твърде ограничено поле за маневри, а още по-малко - да разработят политическа стратегия.

"Каква стратегия да има, ако просто те убиват?", запита той риторично.

В неделя в Москва и Санкт Петербург се състояха многохилядни траурни шествия и митинги в памет на убития опозиционен руски политик Борис Немцов.

Той ще бъде погребан на 3 март в Троекуровското гробище в руската столица. Преди погребението ще има гражданска панихида в московския център "Сахаров".