За целта обаче трябват гаранции от международните организации за готовност от районите под контрола на въоръжените формирования да бъдат изведени болните, ранените и мирното насление.

Това е съобщил говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

Вчера ЕС призова сирийските власти и съюзниците им да продължат паузата в разделения и съсипан от войната град в северна Сирия.

Съвместно изявление на ръководителят на дипломацията на съюза Федерика Могерини и европейският комисар по хуманитарната помощ Христос Стилианидис гласи:

"Призоваваме сирийските власти и съюзниците им да продължат хуманитарната пауза в Алепо и да допуснат междуведомствения конвой, както беше записано в октомврийския план на ООН за оказване на помощ."

Могерини и Стилианидис освен това подчертаха:

"Всички страни в конфликта трябва да прекратят обстрелите на граждански райони и медицинска инфраструктура в Алепо. Преднамерените нападения срещу граждански лица, включително срещу хуманитарни и медицински работници, както и срещу гражданска и медицинска инфраструктура, са явно нарушение на международното право и сами по себе си е възможно да представляват военни престъпления. Няма военно решение на сирийската гражданска война".

Бежанците от Алепо живеят в страх

Терористите в Алепо залавят и изтезават роднините на тези, които излизат от града по хуманитарните коридори, предаде кореспондент на ТАСС, цитиран от агенция "Фокус".

Хора, които са успели да избягат, молят имената им да не бъдат разкрити, а лицата им да не бъдат показвани в медиите.

Един от мирните жители, излязъл от източната част на Алепо, разказва:

„Почти всички бежанци са оставили роднини от другата страна. Говорят, че е настъпил истински ад. Терористите са хванали няколко роднини на тези, които са успели да избягат. Сега всички са в затвора. Говорят, че ги мъчат. Боим се.“