Новият музей е изграден на основата на Националната художествена галерия и на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Половината от изложените творби в "Квадрат 500" са на български автори, другата представя изкуството от Европа, Азия, Африка и Америка.

Вижте снимки >>>

Акад. Светлин Русев е ръководител на работната група за концепцията на галерията. Тя се намира на адрес ул. "19-ти февруари" 1 и ще работи всеки ден от 10.00 до 18.00 ч., без понеделник. Цената на редовния билет е 10 лв., като за учащи и пенсионери ще има намаление.

На откриването днес присъстваха вицепрезидентът Маргарита Попова, министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, почти всички министри от кабинета, депутати, посланици, хора на изкуството и др.

"Музеят не е просто място, в което окачваме картини, той е място, където съхраняваме паметта на една държава и това носи идентичността на една нация", заяви министърът на културата Вежди Рашидов. Министърът пожела от днес нататък "Квадрат 500" да заживее богат интересен културен живот.

Министър-председателят Бойко Борисов посочи, че преди няколко години Светлин Русев го е поканил в едно ателие, където са си говорили, че мазетата са пълни с картини и икони, които се рушат, а нямаме музей.

"Аз му казах, че ще направим музей - и ето го днес", добави премиерът. Относно новата галерия, Борисов посочи, че е прочел заглавие в интернет "Откриват нов музей със стари картини".
"Казах на Вежди - в новото крило само мои картини и на нови автори", пошегува се Бойко Борисов.

Ръководителят на концепцията на музея Светлин Русев определи откриването на "Квадрат 500" като едно от най-значимите в новата ни културна история.
"Една красива илюзия вече е част от духовната територия на България", отбеляза той.

"Има една друга магистрала - тази на духа, която минава през времето, над политическите пристрастия, движи се със скоростта на светли надежди, светлина на доброто и съзидателното начало в човека. Иска ми се да вярвам, че днес заедно пътуваме през нея", каза Рашидов.

Идеята за Национална галерия "Квадрат 500" се развива повече от 16 години, през които се сменят седем министри на културата - Емма Москова, Нина Чилова, Божидар Абрашев, Стефан Данаилов, Владимир Пенев, Петър Стоянович и Вежди Рашидов.

През април 1999 г. министърът на културата Емма Москова (1997-2001 г.) поставя началото, като създава работна група, която стига до извода, че комплексът от сгради в "Кв. 500" от градския център е подходящ единствено за музей на изобразителните изкуства. Тогава e освободена и сградата на Техническия университет, който се изнася изцяло в кв. "Дървеница" в София.

В мандата на Нина Чилова сградата е почистена, а по времето на Стефан Данаилов се укрепва северното крило, където са предвидени голяма зала за експозиции, хранилища и реставрационни ателиета, припомня БТА.

При управлението на ГЕРБ в първия си мандат министър Вежди Рашидов сключва договор за европейско финансиране на проекта по Оперативна програма "Регионално развитие". По негово време се организира публичен конкурс за проектиране на Съвременен музеен център в "Квадрат 500", който е спечелен от архитект Янко Апостолов. Проектът е успешно приключен във втория мандат на министър Вежди Рашидов.

Преди да се превърне в Национална галерия "Квадрат 500", през годините сградата е имала множество трансформации и е преминала през немалко перипетии, като през 2004 г. бяха осуетени и опитите тя да бъде превърната в арт хотел.

Все още предстои да бъде ремонтирано четвъртото крило на сградата - откъм ул. "Оборище", като средствата за дейностите са осигурени.