Общественият отзвук е мащабен и те не възприемат добре действията на властта до този момент - това са част от изводите от експресен, независим от външно финансиране, телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“. Той е проведен сред 800 души на възраст 18 г.+ на 28 февруари и 1 март.

На практика цялото общество вече знае за скандала около ЧЕЗ. 93% от запитаните твърдят, че са чули. 72% от чулите намират идеята за тази сделка за ненормална и неприемлива, а само 16% смятат случващото се за нормално и приемливо. Останалите не могат да преценят. Общественото мнение явно еднозначно се противопоставя на случващото се.

Затова и българите обвиняват правителството – мнозинство от 61% казват, че министърът е допуснал грешка, а мнозинство от 56% намират, че премиерът Борисов е допуснал грешка. Голямата част от тези отговори са автоматични и хората закономерно търсят вината у ресорния министър. За това спомогна и бързата оставка на министър Петкова, първоначално възприета от Борисов, коментират социолозите.

Това, че министър-председателят е с по-малко споменавания, се дължи по-скоро на по-високата му популярност в сравнение с министър Теменужка Петкова. Дори и високата популярност обаче не може да повлияе на обществените нагласи, които са недвусмислено критични към действията на властта по този казус досега. Откроява се желание за по-ясна държавна намеса.

Мнозинство от 72% иска държавата да отмени сделката, а 17% смятат, че държавата не трябва да се меси. Останалите се затрудняват да формират позиция. Както може и да се очаква, преобладаващото мнение по отношение на електроразпределителното предприятие клони към идеята то да е държавна собственост. Мнозинство от 75% подкрепят идеята държавата да купи ЧЕЗ, 20% са против, а останалите се колебаят, показват още резултатите от изследването.

По-рано днес, след среща между Бойко Борисов със собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова, стана ясно, че държавата "има готовност, воля и пари за участие в сделката за ЧЕЗ" и иска контролен дял.


АНКЕТА: Трябва ли държавата да има дял от ЧЕЗ?