Дали БСП или ГЕРБ ще спечели изборите ще зависи от поведението на избирателите в последните часове преди вота, коментират социолозите.

Според данните формулата на влизащите в парламента дни преди вота остава 5+1 - пет ясни партии, както и Реформаторският блок, който би влязъл при мобилизация.

След ГЕРБ и БСП се нареждат:

Обединените патриоти - 12,3%,

ДПС – 9,7%,

ВОЛЯ – 8,2%,

„РБ - „Глас народен“ - 3,8%.

Още няколко формации обаче имат своите шансове, макар сега да са под „бариерата“. ДОСТ е важна неизвестна - очакват се 2,9% за тях.

Според данните с по-нисък резултат са коалицията "АБВ-Движение 21“ - с 2,6%, „Да, България“ с – 2,4%, „Нова Република“ – 2,1%.

Според изследване на Института за модерна политика обаче коалицията между партиите на Костадин Проданов и Татяна Дончева може да влязат също в НС, като е възможно резултатът им да стигне до 5,5%.

Други партии се очаква да вземат 2,4% от гласовете.

Общото гласоподаване сега може да се калкулира на близо 3.7 милиона души, но може да варира. Сред тях обикновено има чувствителни дялове недействителни бюлетини. Например, в предишните парламентарни избори те бяха около 200 хиляди. 3,1% от гласуващите вероятно ще ползват опцията „Не подкрепям никого“.

Данните са на базата на национално представително проучване сред 1012 души (18+) в цялата страна, проведено от 14 до 21 март по метода на прякото интервю лице в лице. Изследването е независимо от външно финансиране.

Преднина за ГЕРБ, но още по-голяма - с 2,6%, прогнозира и "Алфа Рисърч".