Обстановката на територията на община Габрово е усложнена след пороите, съобщиха от общинската администрация. От 20 часа на 28 юли до 1 часа на 29 юли паднаха проливни валежи с интензитет над 200 л/кв.м.
Активизирали са се свлачища, разрушени са мостове и голяма част от пътната инфраструктура, затлачени са дерета.

Вижте снимки >>>

Най-сериозно е положението във Враниловци, където са наводнени 40 къщи, Новаковци, Драгановци, Гъбене, Стоевци, Камещица, Музга, Дебел дял, Трънето и Яворец. Отнесени са коли и селскостопанска техника.

Адски светкавици пронизваха небето. Светеше като ден. Вода течеше навсякъде. Качихме се на тавана, за да се спасим. Нивото на водата достигаше над 1 метър. На 78 години съм и не помня такъв ужас”, разказа възрастна жена от Враниловци, цитирана от "Габрово Нюз".

Кметицата на селото, в което живеят 330 души, Теодора Томова пък каза, че има нужда от доброволци за разчистването на щетите от стихията.

По думите на кметицата загиналата жена е 61-годишната Добрина Иванова.
"Тялото на жертвата на водната стихия е намерено на около километър извън дома й", разказа Томова, цитирана от БТА.

В селото има удавени домашни животни, пострадала е и реколтата на стопаните.

През нощта за отводняване и провеждане на аварийно-спасителни дейности са работили 6 екипа и 25 служители на Пожарна безопасност и защита на населението. В ранните часове на деня са били определени комисии за извършване на огледи на всички критични места.

Почистват се наноси, дъждоприемни шахти, водостоци, разрушени участъци на легла и корита на реки и дерета.

Поради разразилата се снощи силна гръмотевична буря временно без ток са останали около 70 села и 4 квартала на Габрово.
Възстановено е електрозахранването, без ток в момента е само хижа Хлебна на Узана.
Селата Гъбене, Стоевци, част от Враниловци и Западната индустриална зона са без вода, заради прекъснати от пороя водопроводи. Възстановителните работи ще започнат след спадането на нивото на реките и деретата, над които минават водопроводите.

Община Габрово изказва съболезнования на близките на загиналата жена.

Рязко се покачи нивото на реките в Ловешко

Нивото на река Осъм при Ловеч и Троян се е покачило почти тройно през последното денонощие, предаде БНР. При Ловеч реката е достигнала 120 см, а при Троян - 88 см.

Покачване има и на нивото на река Вит. При Рибарица и Тетевен то е 172 см. В областта най-много валежи са паднали в Шипково и Рибарица - около 50 литра на кв. метър. Навсякъде е имало гръмотевични бури, а градушка е паднала в Борима. От полицията в Ловеч съобщиха, че в село Голям Извор дъждовете са повредили три моста. Наводнени са една къща и дърводелски цех в селото.

Паднали дървета и провиснали клони заради буря спряха за близо 11 часа движението на влаковете по железопътната линия между Тулово и Стара Загора. Движението е спряно снощи в 22.52 ч. и бе възстановено тази сутрин в 9.41 ч.