Резултатът от референдума миналия месец „добавя несигурност в глобалната икономика“, отбеляза Лу Дживей, финансовия министър на Китай, който е домакин на срещата, предаде Франс прес, цитирана от Агенция "Фокус".

Но той допълни, че страните от ЕС са решени „да предприемат проактивни действия във връзка с възможните икономически и финансови последствия, произтичащи от референдума в Обединеното кралство“.

Г-7 иска преговори за Брекзит възможно най-скоро

Високопоставени представители на Групата на седемте богати икономики (Г-7) искат преговорите за излизане на Великобритания от ЕС да започнат възможно най-скоро.

Това заяви в Китай френският министър на финансите Мишел Сапен, цитиран от Ройтерс и БТА.

Попитан за темата за Брекзит, обсъдена на днешната среща на Г-7, Сапен коментира, че пазарите са реагирали добре, нещата са останали под контрол и е нужно възможно най-скорошно начало на преговорите.

"Сега ни трябва сигурност около графика. Казваме това, не за да оказване ненужен натиск на британските власти, а защото вярвам, че от това се нуждае всеки, всички наблюдатели и пазарите", посочи френският министър след разговори с колегите си от Г-7.

Групата включва седемте икономически най-развити държави в света - Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония.

Дискусията бе организирана като част от по-широкия формат Г-20, заседаващ на равнище финансови министри и централни банкери в китайския град Чънду.