Сензацията стана факт, след като снощи "Челси" и "Тотнъм" завършиха 2:2. Така два кръга преди края на Висшата лига, "Лисиците" са недостижими на върха със 7 точки аванс пред отбора на "Тотнъм".

Това е първата титла за отбора, който е създаден преди 132 години.

Коефициентът за титла на "Лестър" в началото на сезона на Острова достигaше 5000:1.

CNN публикува любопитна статистика, според която преди месеци е било по-вероятно Кралят на рока Елвис Пресли да бъде открит жив или Белият дом да съобщи, че първото кацане на Луната е фалшификация, отколкото "Лестър" да спечели титлата в английската Висша лига, съобщи БНР.

Преди няколко седмици актьорът Том Ханкс обяви, че преди началото на сезона бил сложил 100 лири за титла на "Лестър". Сега всички очакват да покаже фиша си.

Героичното представяне на тима, воден от Клаудио Раниери, предизвика широк отзвук и те получиха поздравления от премиера Дейвид Камерън, певицата Адел (фенка на основния конкурент за титлата "Тотнъм"), футболисти и спортисти.

"Поздравления за "Лестър". Изключителна и много заслужена титла във Висшата лига", написа в Туитър британският министър-председател.

Легендата на "Ливърпул" Джейми Карагър определи триумфа на "Лестър" във Висшата лига като най-великото постижение в английския футбол.

Никой от нас не вярваше, но все пак се случи. Без съмнение това, което направи Лестър е най-великото постижение в историята на английския футбол. Просто е безпрецедентно! Успехът им ще вдъхне вяра на всеки отбор, мениджър, футболист или фен, че един ден това може да се случи и на тях. Можем само да гадаем как техният триумф може да се отрази на световния футбол и дали ще успее да го промени, за да можем да виждаме повече подобни постижения. Пак ще повторя това, което направи Лестър е изключително, защото никой не е вярвал, че ще се случи. Нека си припомним, че коефициентът за това бе 5000:1”, сподели Карагър пред Sky Sports.

Безспорно човекът с най-голяма заслуга за титлата на "Лестър" е Клаудио Раниери, коментира bTV. Сега специалистите възхваляват италианския наставник, но преди близо година и половина настроенията към него бяха коренно различни.

През ноември 2014 воденият от него тим на Гърция допусна срамно поражение с 0:1 от Фарьорски острови, при това у дома. Раниери беше уволнен моментално. Стигна се дотам, че президентът на местната футболна федерация Йоргос Сарис се извини, че му е гласувал доверие.

Раниери пое "Лестър", а медиите на Острова приеха този ход на „лисиците“ със скептицизъм. Определиха го като „скучен“ заради 4-те години,в които опитният треньор водеше "Челси". Тогава той не успя да спечели трофей, въпреки че Роман Абрамович инвестира близо 120 милиона в нови попълнения.

Медиите пък обвиняваха „Мислителя“, какъвто е прякорът на Раниери, в лоша селекция. Италианският наставник разчиташе на малък брой играчи и се стремеше да изгради колектив, да има отборен дух и тактическа дисциплина.

Снощи хиляди фенове на "Лисиците" празнуваха по улиците на града.

Много привърженици на други отбори също се радваха на успеха на "Лестър", тъй като го смятат за доказателство, че романтиката във футбола все още не окончателно мъртва и понякога парите не са всичко.