"Челното" ни място сред 53 държави се дължи на проверка в 400 различни международни онлайн букмейкъри в периода 27 юни 2009 година - 22 ноември, 2012 година.

Срещи на националния ни отбор вече бяха свързвани с "черно тото". Контролата с Естония, завършила 2:2, бе заличена в резултатите на ФИФА, която призна, че е имало манипулация на срещата чрез съдиите, но самите държави нямат вина.
Наскоро се разкри, че младежите на Зимбабве нарочно са паднали от българските си връстници в мач в Сливен през 2009 г. по нареждане на треньорите си.

Този скандал стана познат като "Азиагейт" и наскоро излязоха глобите и наказанията по него. Общо взето, зад всички тези двубои по един или друг начин се споменаваше името на Уилсън Радж Перумал от Сингапур, познат като сериозен манипулатор на мачове. В момента той излежава присъда за такава злоупотреба в Унгария.

Мафията и корупцията убиват българския футбол. Това констатира през август Би Би Си в разследване, посветено на най-популярния спорт у нас, озаглавено "Смъртоносната игра на България".

"Източноевропейската страна е първа в света по брой убити футболни президенти - не по-малко от 15 в последните 10 години. Много други хора, свързани с този спорт, също загубиха живота си - а това е симптом за здрави връзки между играта и организираната престъпност", коментира Марго Дън от британската медия.

В средата на септември Христо Стоичков, който в момента е треньор на ФК "Литекс", призова публично министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов да се заеме с черното тото, което се разиграва във футболното ни първенство. Според бившия национал отборите, замесени в уреждането на мачове, са няколко.