Френското външно министерство обяви, че 55-годишният Ерве Пиер Гурдел е бил похитен в планинската област Кабилия по време на туристически преход, предаде БТА.  

Малко по-късно групировката „Джунд ал-Калифа”, обявила принадлежност към „Ислямска държава”, пое отговорността за отвличането на френския гражданин в Алжир. Похитителите заплашват, че той ще бъде екзекутиран до 24 часа, ако Франция не спре въздушните си удари срещу джихадистите в Ирак.

По-рано френският външен министър Лоран Фабиюс потвърди, че в Ирак участват в операцията по оказване на подкрепление по въздух заедно със САЩ, но за Сирия и остава вярна на стратегията за подпомагане на умерената сирийска опозиция.

Досега "Ислямска държава" екзекутира двама американски журналисти.
и един британски хуманитарен работник.

Пленникът бе показан на видеозапис клекнал, с двама маскирани мъже, въоръжени с автомати „Калашников” от двете си страни. Гурдел се обръща към френския президент Франсоа Оланд с молба да спре въздушните удари и да направи всичко възможно да го спаси от плен.
Заложникът казва, че е от Ница и е високопланински водач. Той уточнява, че е пристигнал в Алжир в събота и е отвлечен в неделя вечерта, съобщи БГНЕС.

Засега Париж не потвърждава автентичността на видеото.

То обаче бе разпространено часове след призива на "Ислямска държава" да се засилят ударите и да бъдат убивани всички граждани на страни от тмеждународната коалиция срещу джихадистите.

Междувременно бойци на "Ислямска държава" нападнаха база на иракската армия западно от Багдад, където убиха 40 войници и плениха други 70, съобщи иракски офицер, цитиран от Франс прес. Нападението, в което са участвали шестима атентатори-самоубийци, е станало в Саклауия, заяви генерал Рашид Флеих.

В същото време стана ясно, че 130 000 бежанци, бягащи от джихадистите, са влезли в Турция само за последните 2-3 дни.