18-годишният Мишел е бил арестуван на 28 септември на ГКПП-Капитан Андреево, при излизане от България, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Информацията за задържането на французина у нас първо бе съобщена от френския в. "Фигаро".

Европейската заповед за арест спрямо французина е пристигнала в Окръжната прокуратура в Хасково на френски език чрез Шенгенската информационна система.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи на брифинг, че Клемент Мишел, който е роден през ноември 1997 г., е преминал през територията на страната ни сам.

Вчера, в 5.30 ч. младежът е влязъл в България през ГКПП Калотина. Тъй като данните му са били въведени в Шенгенската информационна система като лице, което трябва да бъде наблюдавано, Мишел е бил проверен, предаде БНР.

"След проверка на границата обаче не са били установени забранени вещи у него. Не е имало друга ограничителна мярка, затова той е пуснат", отбеляза говорителят на главния прокурор, цитирана от "Фокус".

След като Клемент Мишел е пуснат да влезе на българска територия, българските служби уведомяват Франция за това. Няколко часа по-късно - около 14 ч., французинът се е появил на ГКПП "Капитан Андреево" и е поискал да напусне България и да навлезе в Турция.

През този времеви период обаче в Шенгенската информационна система вече се е появило искане Мишел да бъде задържан, затова и граничните ни власти са го арестували.

В момента французинът се намира в хасковския арест и предстои Окръжният съд да се произнесе по искане на Франция да й бъде предаден. Това ще стане, след като е готов преводът от френски на Европейската заповед за арест.

"Не е правил каквито и да е изявления до този час. Осигурена му е защита и преводач. На нас са ни известни публикациите в чуждестранните медии, но не би следвало да коментираме", каза още Арнаудова.

Френският гражданин е приел исляма преди време, като освен това се е и радикализирал, твърдят френски медии. Той посещавал джихадистки сайтове и бил поставен под съдебен контрол.

Междувременно вътрешният министър Румяна Бъчварова отбеляза, че страната ни има изключително добре разработени и тренирани оперативни възможности за справяне с терористични заплахи.

"Имаме всички законодателни мерки за борба с придвижването през България на чуждестранни бойци, включително и финансирането му. България е на такова геостратегическо разположение. Това е основна линия по мерките ни за защита на нашата граница. Към момента дава добри резултати", коментира тя, цитирана от "Фокус".