Кювийе каза, че в момента на катастрофата дерайлиралият влак се е движел със скорост 137 км/ч, което е под границата, допустима за тази отсечка от пътя.

Влакът е излязъл в петък от релсите на железопътна стрелка на 200 метра преди гара Бретини сюр Орж, където той не е имал предвидено спиране, предаде БТА.

Инцидентът с влака, който дерайлира край Париж вероятно е причинен от дефектна част от стрелката за пренасочване от една линия в друга.
Функцията на тази стрелка е да позволи на влака да промени пътя си.

„Тази връзка, която представлява един вид метална скоба, свързваща релсите в една стрелка, се е счупила и отделила от гнездото си”, заяви генералният директор на държавната железопътна компания по инфраструктурата Пиер Изар.

Най-малко 6 души са загинали, а 22 са сериозно ранени.

14-ти юли - ден на национален траур във Франция

Президентът на Франция Флансоа Оланд, който спешно пристигна на мястото на катастрофата, потвърди известния засега брой на загиналите и ранените и каза, че тази година националният празник, Денят на превземането на Бастилията, честван на 14 юли, ще бъде ден на скръб заради трагедията. Той заяви, че злополуката ще бъде разследвана.

Спасителните дейности продължиха цяла нощ.

Очевидец, намирал се в бюфета на гарата, разказа, че имало силен трясък, който разтърсил заведението и съборил чинии на пода.

"Една жена отхвръкна на пет метра. Тя беше ранена във врата", заяви той.

Мъжът имаше голяма драскотина на челото. По думите му ударът го хвърлил на земята.

Човек, пътувал в дерайлиралия влак, каза, че било "чудо", че вагонът, в който бил той, не се преобърнал, когато тези преди и след него излезли от релсите.

"Бях полузаспал, когато влакът изведнъж стана нестабилен. Хората се паникьосаха. Усещането беше като че влакът се беше ударил в чакъла", заяви той. По думите му хората, които чакали други влакове на перона, веднага се притекли на помощ.

"Те счупиха прозорците на вагона с лостове и помогнаха за изваждането на хората и багажа",
каза оцелелият пътник.

Вижте снимки от катастрофата