Това предаде Франс прес, като цитира Марин льо Пен, дъщеря на Жан-Мари льо Пен и настояща партийна лидерка. 

Отстраняването на съоснователя на Национален фронт беше решено от изпълнителното бюро на движението, за да го накаже заради нови негови породили полемика изявления за имиграцията и Холокоста, от които Марин льо Пен се разграничи.

В интервю за крайнодясното издание "Риварол" Жан-Мари льо Пен определи нацистките газови камери като "детайл от историята", защити сътрудничилия на хитлеристкия режим маршал Петен и нарече "имигранта" френския премиер Манюел Валс заради испанския му произход.

До три месеца Национален фронт ще свика извънреден конгрес, на който делегатите ще решат дали да лишат Жан-Мари льо Пен и от титлата почетен председател на крайната десница, посочва ТАСС, цитирана от БТА.
 
Историческият лидер на френския крайнодесен Национален фронт Жан-Мари льо Пен заяви, че е изключен от партията в резултат на измяна на дъщеря му Марин, която сега е водачка на НФ, предаде Франс прес, на която се позова БТА.
 
"Това е измяна. Искам Марин льо Пен да ми върне името", каза пред АФП 86-годишният бивш лидер на крайнодясната партия.

Той заяви, че е готов да използва всички средства, за да противодейства на решение, което според него ще възмути членовете на Национален фронт.