Двамата терористи, въоръжени с ножове, взеха петима заложници в католически храм в градчето Сент Етиен дю Рувре, областта Нормандия в Северозападна Франция, предадоха агенциите.

Те са убили един от заложниците - 84-годишния свещеник. Освен свещеника, когото терористите заклали, за заложници са били взети две монахини и двама богомолци. Един от заложниците е тежко ранен. Едната монахиня е успяла да избяга от църквата и именно тя съобщила на полицията за случващото се.

Двамата похитители бяха убити при полицейската операция, сложила край на нападението, съобщи говорител на френското вътрешно министерство, цитиран от Ройтерс.

Според ТАСС нападателите са били застреляни, когато напускали църквата, въоръжени с ножове. Според телевизионния канал Бе Ем Еф в момента се прави оглед на обстановката вътре в църквата и не е изключено да има и други жертви.

"Група сапьори със специално обучени кучета претърсват храма, тъй като похитителите може да са заложили експлозиви вътре. Докато не приключи проверката, следователите няма да могат да влязат", каза говорителят на френското министерство на вътрешните работи Пиер-Анри Бранде.

Не е известно дали нападателите са имали само хладни оръжия, или са разполагали и с огнестрелни. Очевидци казаха пред френската телевизия Бе Ем Еф, че двамата терористи викали "Аллах акбар!", предаде ТАСС.

По неофициална и непотвърдена информация, единият от извършителите е бил известен на службите за борба с тероризма, съобщи Франс прес.

Мъжът, чието име още не е оповестено, опитал да влезе през Турция на територията на Сирия през 2015 година.

Когато се върнал във Франция, властите са му предявили обвинение в участие в организирана престъпна група, занимаваща се с терористична дейност. Наложена му е мярка за неотклонение временно задържане под стража, но по-късно му е поставена електронна гривна за проследяване и бива пуснат на свобода.

Френският президент Франсоа Оланд и вътрешният министър Бернар Казньов веднага заминаха за Сент Етиен дю Рувре, съобщи Елисейският дворец.

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката. В изявление, публикувано в новинарската й агенция "Амак", групировката посочва, че нападението е дело на двама нейни "войни", отзовали се на призива й за нападения срещу страни от "коалицията на кръстоносците".

 "Даеш ни обяви война. Ние трябва да я водим с всички средства, като едновременно с това спазваме върховенството на закона", каза Оланд, цитиран от Ройтерс и БТА.

Днес бяха нападнати католици, но тази атака е срещу всички французи, допълни Оланд и призова всичките си сънародници да бъдат единни срещу тероризма, като монолитен блок, който никой не може да разцепи.