Днес висшият административен съд на страната - Държавният съвет, ще разглежда законността на забраната и ще съобщи решението си следобед.

Нажат Вало-Белкасем, която е министър на образованието, заяви, че забраната на ислямския тип плажно облекло, което покрива тялото от косата до глезените, създава възможности за расова дискриминация.

"Това отваря пътя към расистки лозунги и повдига въпроса за личните свободи", каза тя за радио "Европа 1".

Нейната колежка в здравеопазването Марисол Турен изрази опасение, че забраната може да доведе до "заклеймяване, което да постави в опасност единството на страната".

Премиерът Манюел Валс обаче заяви, че "буркинито е политически знак за религиозна пропаганда, който символизира поробването на жената".

Френският президент Франсоа Оланд се ограничи с мъглявия намек, че съжителството води със себе си изискването "всеки да спазва правилата и да няма нито провокация, нито заклеймяване".

В сряда бившият десен президент и кандидат за нов мандат Никола Саркози нарече буркините "провокация".

Франция е първата европейска страна, забранила цялостното мюсюлманско було, бурка или никаб, на обществени места през 2010 г. Забулването е забранено в училищата от 2004 г. Това лято първи забраниха излизането на плажа с буркини властите в Кан.

"Плаж" пред посолството на Франция в Лондон

Около 50 жени - мюсюлманки и немюсюлманки, излязоха на протест против забраната вчера пред френското посолство в Лондон, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Виж снимки >>

Облечени с буркини или бикини, те направиха фалшив плаж пред посолството с кофички, лопатки, надуваеми дюшеци и пясък.

Жените седнаха на купчина пясък пред посолството и си играха с плажни топки. Някои от тях държаха надписи като "Ислямофобията не е свобода", "Забраната на буркинито е расистка" и "Нека носят каквото искат".

Протестът бил организиран от две приятелки, след като видели снимка на френски полицаи, които казват на жена на плаж да махне част от буркинито си.

На снимката, според Франс прес, става дума за снимки, на които четирима общински полицаи правят проверка на забулена жена, която обаче не носи буркини, на плаж в южния френски град Ница.