През последните дни нелегални имигранти се опитаха многократно да преминат през „Евротунела“ от френския град под Ламанша, за да достигнат британския бряг.

От юни досега при такива опити загинаха десет души, а броят на имигрантите, проникнали на Острова, се увеличи с 20 на сто, припомня Франс прес, цитирана от БНР.

Кризата предизвика остри публични дебати във Великобритания и Франция, като най-много критики отнесе британският премиер. Опозицията в Лондон упрекна Дейвид Камерън, че е подценил проблема и поиска компенсации от Париж заради загубите на британските превозвачи, вследствие на транспортния хаос в Кале.

Председателят на френския Сенат Жерар Ларше поиска от британците съдействие за възстановяване на региона на Кале, който търпи икономически загуби заради нежеланите пришълци.

В отговор, късно снощи, министрите на вътрешните работи на двете държави - Бернар Казньов и Тереза Мей, излязоха с обща позиция в две от най-четените издания - „Журнал дьо Диманш“ и „Съндей Телеграф“, в която поискаха от Гърция, Италия и другите европейски държави да поемат отговорност за спиране на човешкия поток от Африка. Решаването на проблема с нелегалната имиграция е "абсолютен приоритет" за Франция и Великобритания, посочват двамата министри.

От своя страна Париж и Лондон отделят милиони евро за укрепване на загражденията, нови камери, инфрачервени детектори и стотици полицаи и гардове при евротунела. Британското правителство готви и друга мярка, за да намали привлекателността на Обединеното кралство. То ще намали помощите за имигрантите, които не са успели да получат формално убежище в страната. Към момента те са около 14 хиляди, а парите, които получават, достигат до 36 паунда седмично на човек.

"За нас е напълно очевидно, че решаването на въпроса с огромния поток от мигранти, опитващи се да проникнат от Франция във Великобритания, е абсолютен приоритет. Правителствата ни потвърждават стремежа си да намерят такова решение чрез общи действия", заявяват двамата министри. На 29 юли Казньов и Мей преговаряха в Лондон, след което Великобритания обяви, че отпуска допълнително 10 милиона паунда за подсилване на охраната на жп линията в тунела под Ламанша.

Вижте снимки >>

Най-често мигрантите се опитват да проникнат в Обединеното кралство чрез товарните композиции на "Евростар". Стотици от тях правят опити да се качат на влаковете в района на френския град Кале. Двамата министри казаха също, че се взимат допълнителни мерки като издигане на нови заграждения около гарите и изпращане на допълнителни полицейски сили.

В изявлението им се казва също, че за решаването на този проблем са необходими координирани действия на страните от ЕС, защото той не засяга само Франция и Великобритания, след като повечето от мигрантите пристигат през Италия, Гърция и други членове на ЕС.

Междувременно стана известно, че френската полиция е осуетила нови опити на мигранти от африкански и близкоизточни страни да проникнат в тунела под Ламанша от френска територия и да влязат по този начин нелегално във Великобритания.

Около 400 опита са били направени само през изминалата нощ, съобщи полицейски източник, цитиран от "Скай нюз", ТАСС и БТА. Мигрантите са преодолели няколко от защитните заграждения, но в крайна сметка полицията за борба с безредиците ги отблъснала със сълзотворен газ, докато те се опитвали да прескочат и преминат през дупки, които направили в последната ограда преди входа на 50-километровия тунел под Ламанаша.

Малко преди щурма, около 200 мигранти останаха в продължение на час лице в лице със силите за сигурност, скандирайки "Отворете границата" и "Не сме животни". Инцидентът принуди "Евротунел" да спре за пет часа трафика през тунела, съобщи говорителка на компанията оператор.