Според Флориан Филипо от Националния фронт това напълно съвпада с политическата им програма, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Ние искаме от правителството да проведе подобен референдум, който ще стане синоним на възстановяването на демокрацията", обясни той.

Според него така трябва да постъпят не само британците и французите, а и "всички европейски народи".

"Ако правителството откаже да организира референдум във Франция, ние ще опитаме да направим така, че този въпрос да стане централен в следващата президентска кампания", каза Филипо.

Париж срещу Лондон

Франция иска Великобритания да остане в Европейския съюз, заяви френският президент Франсоа Оланд на пресконференция с британския премиер Дейвид Камерън снощи, предаде Ройтерс.

Двамата вечеряха в Елисейския дворец и обсъдиха британското членство в съюза.
Камерън започна обиколка в редица европейски столици, търсейки подкрепа за усилията си за реформи в ЕС. Той се видя с холандския лидер Марк Рюте, днес ще разговаря във Варшава с полската си колежка Ева Копач, а часове по-късно ще пътува за среща с канцлера Ангела Меркел в Берлин.

Президентът на Франция коментира, че е в интерес на Европа и на Обединеното кралство да бъдат заедно, но народите винаги трябва да бъдат уважавани.

Камерън пък подчерта, че неговият приоритет е да реформира ЕС и да го направи по-конкурентен, както и да разсее опасенията на британския народ.

"Настоящото статукво не е достатъчно добро. Вярвам, че има промени, които можем да направим, които ще са от полза не само на Великобритания, но и на останалата част на Европа. Ние имаме различни приоритетите, но споделяме обща цел, която е да намерим решение на тези проблеми", каза Камерън.

По думите му това означава, че ЕС и неговите 28 членове трябва да са гъвкави и да имат достатъчно въобръжение, за да отговорят на тези проблеми и да работят заедно, за да намерят решения, които ще направят ЕС по-успешен.

Франция отправи предупреждение за "опасната" позиция на Камерън по въпроса за ЕС, пише британският вестник "Гардиън" по повод интервю на френския министър на външните работи Лоран Фабиюс за радио Франс ентер.

Дипломат номер едно на Париж предупреди, че страната му ще каже "не", ако Великобритания поиска специален статут в ЕС.

Франция вероятно ще възприеме твърд подход и ще възрази срещу предоставяне на благоприятни условия на Обединеното кралство, допълва "Гардиън". Изданието посочва, че според Париж ако това стане, то може да подкопае позициите на френския бизнес в единния пазар.

Франция обвини Дейвид Камерън, че се опитва да "разглоби" ЕС, пише "Дейли телеграф" по същия повод.

Вестникът цитира думите на Фабиюс, че Великобритания е "влязла във футболен клуб и не може насред мача да решава, че иска да играе ръгби".

По план референдумът за еврочленството трябва да е до края на 2017 г.

"Да остане ли Обединеното кралство член на Европейския съюз", ще бъде въпросът, на който британците ще трябва да отговорят с "да" или "не".