При атаката френските самолети Рафал "улучиха и разрушиха изцяло целта - логистичен склад на джихадистите", се казва в текста, съобщиха ИТАР-ТАСС и АФП, цитирани от БТА.

"В близките дни" бойната авиация на Франция ще продължи действията си в зоната на конфликта, се казва в изявлението на президента Франсоа Оланд.

Снощи той обяви, че Франция няма да участва в никакви военни действия срещу бойците на "Ислямска държава" в Сирия, но френските изтребители ще участват във въздушни удари в Ирак заедно със САЩ.

Същевременно днес Германия изпрати инструктори на кюрдските бойци. За Ирак отпътува първата група инструктори от Бундесвера, които ще обучават кюрдските бойци, воюващи с "Ислямска държава", да си служат със стрелкови и противотанкови оръжия.

Групата включва шестима военни от 26-а въздушно-десантна бригада и един санитар, съобщи подполковник Хаген Месер от военновъздушната база на НАТО в с. Хон, провинция Шлезвиг-Холщайн. Те ще организират в Ербил и курсове за изграждане на умения, насочени към издирване и обезвреждане на мини.

След няколко дни за Северен Ирак заминава и първата пратка с германски оръжия. Първият транш от военната помощ за кюрдските формирования включва 4000 пушки G3, 4000 пистолета P1, 20 противотанкови комплекса "Милан", 120 базуки, 50 сигнални пистолета и 20 картечници MG3. Освен това кюрдите ще получат камиони, полеви кухни, палатки и защитни очила.

Предвижда се в Ирак да бъдат доставени оръжия и военна техника от Германия общо за 70 милиона евро, напомня руската агенция.

Берлин обаче изключва възможността страната да участва във въздушните атаки срещу позициите на "Ислямска държава".

Русия подкрепя проекторезолюция за джихадистите

Москва подкрепя проекторезолюция за борба с джихадистите, предложена от САЩ за гласуване в Съвета за сигурност на ООН, съобщи Ройтерс.

"Като цяло текстът е приемлив за нас", заявява пред Интерфакс Иля Рогачов, директор в руското МВнР.

В предложената от Вашингтон проекторезолюция се изисква от страните да предотвратяват вербуването и пътуванията на чужденци, които искат да се присъединят към екстремистки групировки като "Ислямска държава".

САЩ се надяват 15-членният Съвет за сигурност да я одобри единодушно на 24 септември.

Вчера от "Ислямска държава" разпространиха видео с британския журналист Джон Кантли, отвлечен при пристигането си в Сирия през 2012 г.

АНКЕТА: Ще успеят ли Западът, Турция и Русия да спрат свои граждани да заминават на Джихад?