Това предаде ТАСС, като цитира говорителката на ЕК Мина Андреева.

"Европейската комисия не одобрява строителството на оградата и призовава страните членки да използват алтернативни мерки за контрол на границите. Мога да заявя, че това е национална отговорност и затова, според нас, никакви правови действия няма да има", съобщи Андреева в отговор на въпрос на журналисти за възможността от въвеждане на санкции срещу Унгария заради изграждането на оградата по границата със Сърбия.

Унгарският външен министър Петер Сиярто е извикал днес представител на френското посолство в Будапеща след шокиращите според Унгария критики, които в неделя отправи френският външен министър Лоран Фабиюс за оградата по границата със Сърбия. Сиярто иска да изясни пред френския дипломат позицията на Унгария по въпроса.

Влакове с бежанци

Междувременно стана ясно, че унгарските власти са позволили на мигранти да отпътуват с влакове към Австрия и Германия, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Вижте снимки

Така стотици мигранти, които прекараха дни наред из гарите на унгарската столица, се качиха днес на влакове за Виена, Берлин и Мюнхен. Повечето от тях са сирийски бежанци.

Пред журналисти някои от тях показаха билетите си, които са си купили за влака за Мюнхен срещу 120 евро.

"От шест дни спях като куче на пода в гарата, сега напускам тази страна с двамата си сина и отиваме при сестрите ми в Мюнхен", разказа 35-годишен сирийски бежанец, цитиран от Ройтерс.

Унгарската държавна телевизия М1 поясни, че мигрантите, които имат валидни документи и билети за влака, ще мога да отпътуват за Австрия и Германия, допълва агенцията.

По-късно влакът от Будапеща за Виена беше спрян на граничния пункт в Хегиешалом, след като австрийските железници отказаха да го приемат на австрийска територия с аргумента, че той бил претъпкан и не било безопасно да продължи пътя си. Така влакът остана на границата няколко часа и след като някои от пътниците слязоха, той продължи по маршрута си, съобщи Ройтерс.

Втори влак от Будапеща за Виена също постоя за известно време на границата. След това границата преминаха още два влака по същия маршрут.

Австрийската полиция пък поясни, че ще допусне на територията си онези бежанци от влаковете, които не са кандидатствали за убежище в Унгария, и ще им даде две седмици да кандидатстват за убежище в Австрия. Ако не го направят, те ще бъдат върнати обратно.

5 млн. евро на Франция заради притока от мигранти

Вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс обяви при посещение в Кале, че ЕК ще отпусне допълнителни 5 милиона евро на Франция, за да се справи с бежанския поток в Кале.

ЕС никога няма да изгони мигрантите, които търсят защита, заяви  вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от АФП.

Той призова страните членки да останат верни на "ценностите на хуманизма" в разгара на една световна криза, визирайки миграционната криза в Европа.
Френските власти са изправени пред все по-засилващ се поток от мигранти, опитващи се от Кале да стигнат през тунела под Ламанша до Великобритания.

Франция вече получи 35 милиона евро помощи от британците и 7 милиона евро от ЕС, за да се справи с миграционния поток в Кале.

Вчера френският премиер, социалистът Манюел Валс се изказа по-скоро великодушно за приема на мигранти, което му донесе критики от страна на дясната опозиция и крайната десница. Крайната десница дори поиска спешно връщане на граничния контрол.