Както пише днес в. "Паризиен", сумата се образува от стойността на самия договор - 1,2 милиарда евро, и евентуалното обезщетение от 800 милиона за всеки от двата кораба, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Франция обяви вчера, че отлага "до второ нареждане" доставката на първия военен кораб тип "Мистрал" на Русия. Френският президент Франсоа Оланд смята, че ситуацията в Украйна не позволява доставката на хеликоптероносача, мотивираха се от администрацията на държавния глава.

Елисейският дворец не коментира съобщенията в печата. Френските власти никога не са обявявали официално сумата на сделката с Русия, а по-рано френски медии споменаваха за неустойка от 10 милиарда евро.

Русия вече няколко седмици чака Париж да вземе решение за първия кораб тип "Мистрал", наречен "Владивосток". Той трябваше да бъде предаден на възложителя още на 14 ноември, но политическото ръководство на Франция отложи до второ нареждане издаването на разрешение за износ. Президентът Оланд неведнъж е заявявал, че ключово условие за доставката на хеликоптероносачите е "пълното спазване" на примирието в Източна Украйна.

Френската дясна опозиция и центристите са категорично против позицията на Елисейския дворец. Бившият транспортен министър Тиери Мариани примерно твърди, че в случая с двата кораба постоянното отлагане накърнява реномето на Франция като доставчик.

"С всеки ден показваме, че подписът на Франция под един оръжеен договор изобщо не гарантира доставка. Това според мен е много лоша новина за националната ни промишленост", цитира ТАСС френския парламентарист.

Решението да се отложи доставката на хеликоптероносачите е противно на здравия разум с оглед политическия и стратегическия курс, необходим на Франция - "френските индустриалци изцяло ще изгубят доверието на пазарите в страните с нововъзникваща пазарна икономика", коментира пък Никола Дюпон-Енян, оглавяващ партията "На крак, Франция".

"Можем да си представим колко са доволни американските и германските индустриалци, които вече имат с един конкурент по-малко", каза френският политик.

Русия ще съди Франция

Русия стриктно ще се придържа към договора с Франция за доставка на хеликоптероносач тип "Мистрал" и ще се обърне към съда, ако корабът не бъде доставен, заяви руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов.

"Русия ще действа в съответствие с буквата на договора. Ако доставката не бъде изпълнена, ще се съдим и ще бъдат наложени наказателни мерки. Поведението на руската страна е строго регламентирано от подписания договор", каза още той.

По-рано Юрий Борисов бе цитиран от РИА Новости да казва, че "засега" Русия няма да предявява претенции към Франция. По-късно обаче позицията на Москва очевидно беше променена.