Признанието на кмет на френски югозападен град, управляван от крайната десница, че кметството води статистика на етнически принцип на местните ученици породи полемика във Франция, пише в. "Фигаро", цитиран от БТА.

Кметът на град Безие, Робер Менар, направи признанието снощи по френската телевизия Франс 2. Той каза, че в училищата на Безие имало 64,6 процента ученици мюсюлмани.

Запитан откъде разполага с тази информация, кметът отговори: "Това са данни, събрани от кметството ми". После допълни, че разполага с имената на учениците във всички класове в училищата на Безие.

През 2007 г. Конституционният съвет на Франция, най-висшата инстанция в страната, забрани статистиките на етнически принцип, припомня в. "Фигаро".

"Знам, че нямам право да водя такава статистика, но при нас го правим", каза кметът в телевизионната програма и добави, че имената на учениците показвали кой каква религия изповядва.

Пред френското радио обаче кметът отрече в кметството за има списъци, в които ученици се отбелязва религията и етническата принадлежност на децата.

Ако действително се окаже обаче, че в кметството на Безие се води статистика на децата на етнически принцип, то Менар може да бъде санкциониран и да бъде даден под съд.

Той може да бъде осъден на 5 години затвор и на глоба от 300 000 евро. Прокуратурата в Безие вече се самосезира във връзка с изявленията на Менар.

"Кметът на Безие трябва да се срамува", написа премиерът на Франция Манюел Валс в туит. "Френската република не прави разграничения сред децата си", добави той.

Робер Менар е бивш шеф на организацията "Репортери без граници". Той беше избран за кмет на Безие през март 2014 г. и вече предизвика полемика по други въпроси.

Той забрани например простирането на пране по прозорците в центъра на града, установи полицейски час за непълнолетните и по негово нареждане в града бяха разлепени плакати с огромен пистолет на тях, представен за новия приятел на местната полиция.