"Бюралистите" (buralistes) правят това, за да се борят с паралелния пазар, съобщава агенция Франс прес, цитирана от френски електронни медии и БТА.

Марката Ел Се Бе (LCB) - ("цигарата на бюралиста" - la cigarette du buraliste) е начин секторът да обяви с пълна сила, че "му е писнало от паралелния пазар, който е истински бич, тъй като достига 30 процента от потреблението във Франция", обяснява Паскал Монтредон, председател на Конфедерацията на търговците на тютюневи изделия.

По думите му целта е да се привлече вниманието на правителството, кандидат-президентите и общественото мнение, че са необходими мерки срещу купуването на цигари от съседни страни, по интернет или в денонощни бакалии.

Министерството на здравеопазването и Държавният секретариат по бюджета са сертифицирали четири наименования Ел Се Бе. Призната е запазената марка и продажбата на Ел Се Бе до края на годината, единствено във Франция.

Цената е определена на 6,60 евро или с 10 евроцента повече от най-евтините пакети. Новите цигари ще се произвеждат в България от предприятието Ка Те ентернасионал (KT International).

Председателят на конфедерацията обаче уверява, че в производството ще се използва известна част френски тютюн.

"Няма абсолютно нито един завод във Франция, който може да изработва тютюневи изделия. Вече няма", обясни Паскал Монтредон.

Цигарите с марката Ел Се Бе ще се предлагат в будките за цигари, пожелали да ги продават. Във Франция те са общо 25 000.