Той е 19-годишен, казва се Абдел-Малик Набил Птижан и е от градче в Източна Франция, край границата с Германия, предаде Ройтерс, цитирайки полицейски източници.

Мъртвият нападател е в списъка на заподозрените за връзки с ислямски екстремисти и представляващи заплаха за националната сигурност на Франция, съобщи БТА.

Службите за сигурност са завели през юни досие за Птижан, в което се отбелязва, че той е започнал да се радикализира, каза друг полицейски източник. Според правителството във Франция има около 10 500 такива хора.

19-годишният терорист и неговият идентифициран по-рано съучастник Адел Кермиш, също 19-годишен, взеха във вторник заложници в католическа черква в Нормандия по време на сутрешна служба и прерязаха гърлото на 84-годишния местен свещеник и раниха тежко още един заложник.

При последвалата спецоперация на френските служби, двамата бяха застреляни.

Вчера стана ясно, че Адел Кермиш е бил съден през март 2015 г. за връзки с терористична организация и поставен под електронно наблюдение, след като се опитал два пъти да пътува за Сирия.

Отговорност за нападението пое "Ислямска държава". В изявление, публикувано в новинарския й сайт "Амак", групировката посочи, че атаката е дело на двама нейни "воини", отзовали се на призива й за нападения срещу страни от "коалицията на кръстоносците".

Франция участва в оглавяваната от Съединените щати коалиция, която нанася въздушни удари срещу джихадистите в Сирия и Ирак.