Заподозреният за убийствата в Тулуза 24-годишен френски гражданин от алжирски произход Мохамед Мера, който се е барикадирал на първия етаж в жилищна сграда в Тулуза, обсадена от полицията, "вече е имал план за нови убийства" и "предвиждал да ги извърши тази сутрин". Това е заявил президентът по време на негова среща с представители на религиозните общности, предаде Франс прес по информация на участник в срещата, предаде БТА.

Акцията на френската полиция срещу Мера започна още в 3 часа през нощта местно време и продължава над 12 часа. Над 300 служители на френските спецчасти бяха разположени около сградата, в която се укриваше Мера. Операцията бе ръководена лично от министъра на вътрешните работи на Франция Клод Геан, а убиецът бе въоръжен с два автомата - "Калашников" и "Узи", и с друго оръжие. 

По-рано бе съобщено, че Мохамед Мера се е обявил за муджахидин от Ал Кайда, който искал да отмъсти за палестинските деца. Той е бил арестуван през 2007 г. в Кандахар заради поставянето на самоделни взривни устройства, предаде Ройтерс, като се позова на директора на затвора в афганистанския град. Мера бил осъден на 3 години затвор, но няколко месеца по-късно успял да избяга по време на нападение на талибаните.

Майката, двама братя и две сестри на заподозрения убиец са задържани в полицията за разпити, съобщи АФП. Според френската полиция в колата на един от братята са били открити експлозиви.

Четирите жертви на Мерах - преподавател по теология, двамата му синове и 7-годишно момиче, бяха погребани днес в Ерусалим. Мерах е заподозрян и за убийството на трима военни по-рано този месец.

Убиецът от Тулуза „е искал да постави Републиката на колене”, убивайки трима военнослужещи и четирима евреи в Монтобан и Тулуза, но тя не се е подала, заяви по-късно Никола Саркози по време на погребалната церемония, организирана за тримата убити войници в казармата в Монтобан.
Държавният глава окачестви убийството на военнослужещите като „терористична екзекуция”, съобщи АФП, цитирана от "Фокус".