Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви в интервю за радио RTL, че бомбардировките над позициите на терористите в Сирия са недостатъчни и е необходима сухопътна операция, в която обаче участието на френски войски е "контрапродуктивно".

Фабиюс за първи път допусна участието в такава сухопътна операция на официалната сирийска армия, предаде БНР.

"Сухопътните войски там не може да са наши, защото това би било напълно контрапродуктивно. Но това биха могли да са силите на Сирийската свободна армия, арабски сили - сунити, и защо не - силите на режима", изтъкна той.

Промяната във френската позиция спрямо координацията на действията с правителството на Башар Асад се възприема като пряк резултат от посещението на президента Франсоа Оланд в Москва и разговорите му с руския президент Владимир Путин.

По време на московските разговори Русия и Франция се договориха да нанасят удари само по терористите, а не по групировките, които също се борят с тероризма.

"Договорихме се с президента Путин по една много важна точка: необходимо е да се нанасят удари само срещу терористите. Главното е да не се нанасят удари срещу тези групировки, които също водят борба с терористите", посочи тогава Оланд.

Той добави, че въоръжените групировки, които воюват срещу джихадистката организация "Ислямска държава", действат в полза на страните от антитерористичната коалиция и трябва да бъдат подкрепяни.

Сирийският външен министър Уалид Муалем, който също гостува в Москва, приветства казаното в предложението на Фабиюс, но подчерта, че правителството му би искало "фундаментална промяна" в отношението към себе си.

"По-добре късно, отколкото никога. Ако Фабиюс наистина говори сериозно за сътрудничество със сирийската армия с войските, които воюват на терен срещу "Ислямска държава", приветстваме това предложение. Но това изисква фундаментална промяна в действията на Франция и на другите страни по сирийската криза", декларира Муалем.

Професорът по международни отношения от Университета в Дамаск Басам Абу Абдала коментира пред испанския в. "Ел Паис", че споменатата от министър Муалем "фундаментална промяна" предвижда отказ от намесата във вътрешните работи на Сирия и отказ от подкрепата на Франция за страни като Турция или Саудитска Арабия, които според професора "подхранват тероризма".