Стачките са  срещу реформите на президента Еманюел Макрон, с които  ще се увеличи употребата на краткосрочни договори в публичния сектор.

По улиците излизат държавни служители, учители и здравни работници, разгневени от плановете на правителството да намали броя им до 120 хиляди в рамките само на пет години.

Предвидени са над 140 демонстрации.

Френската жп компания Ес Ен Се Еф (SNCF) очаква да се движат 40 процента от високоскоростните влакове Те Же Ве (TGV), 25 процента от влаковете на средни дистанции Ентерсите (Intercitе) и 50 процента от регионалните влакове ТЕР (TER). Вече са отменени четири влака Евростар (Eurostar).

Железничарите стачкуват и ще се включат в демонстрациите заедно с държавните служители, инициатори на утрешните протести, за да изразят недоволството си от реформата в жп компанията, премахваща за новопостъпилите привилегирования статут, който им гарантира пожизнено работа.

Общественият оператор на парижкото метро Ер А Те Пе (RATP) и някои линии в предградията също ще бъдат засегнати от стачката в подкрепа на обществената транспортна услуга. Очаква се обаче трафикът на метрото, автобусите и трамваите да бъде почти нормален, а по крайградските линии ще се движат три четвърти от влаковете.

Планирана е отмяна на 30 процента от полетите на парижките летища Роаси и Орли, както и на малко по-отдалеченото летище Бове, след стачен призив на въздушните диспечери.

Ер Франс (Air France) очаква да осигури 75 процента от полетите си на средни разстояния, излитащи и кацащи на Роаси, и 60 процента от късите полети на Орли и маршрутите с провинцията. Предвижда се да бъдат изпълнени всички полети на далечни разстояния.

Стачката на държавните служители, по призива на почти всички синдикати, ще засегне училищата, детските градини, библиотеките, общественото радио и телевизия.

Реформата на Макрон предвижда официално да се "смекчи" статутът на държавен служител, като се улесни по-масово използване на назначения на срочни договори, както и план за колективно доброволно напускане, което досега беше табу в сектора. Целта е да бъдат съкратени 120 000 позиции от общо 5,64 милиона държавни служители във Франция, за да бъде сведен бюджетният дефицит под европейския праг от 3 процента от БВП