През 2008 година арбитраж реши, че на бизнесмена Бернар Тапи трябва да бъдат изплатени 404 млн. евро обезщетение заради щети, които е понесъл при продажбата на компанията Адидас (Adidas).

В този период Лагард бе министър на икономиката на Франция и оглавяваното от нея ведомство потвърди арбитражното решение.

Заради подозрения в измама обаче наказателен съд анулира този арбитраж, обвинявайки Тапи и още петима души в организирана измама. Тапи трябваше да върне сумата до февруари 2015 г.

Официалното разследване срещу изпълнителния директор на МВФ започна през 2014 г.

Лагард е обвинена в небрежност, но тя отрича да е действала в ущърб на държавата посочвайки, че е действала по нарежданията на тогавашния президент Никола Саркози.

През декември миналата година специален съд постанови да бъде съдена, но тя обжалва решението.

Касационният съд днес отхвърли тази жалба.

Ако бъде осъдена, Лагард може да получи ефективна присъда от една година затвор, както и глоба в размер на 15 000 евро.

В същото време от МВФ изразиха категоричната си подкрепа за своя директор, която наскоро започна своя втори 5-годишен мандат начело на финансовата институция.

„Изпълнителният борд беше информиран за скорошните развития, свързани с въпроса, и продължава да изразява увереността си в способността на изпълнителния директор да изпълнява задълженията си“, заяви говорителят на МВФ Гери Райс.