Признанието идва на фона на все по-многобройните доказателства, че Кремъл провежда тайна кампания за разширяването на влиянието си в Европа, коментира британският "Таймс", цитиран от "Фокус".

Марин Льо Пен – лидер на популистката антиевропейска партия, потвърди информацията на медиите, че групата й е взела заем от 9 милиона евро през септември тази година от притежаваната от руската държава „Чешко-руска банка”.

Тя добави, че френски и други европейски банки са отказали финансиране на партията й, която според социологическите проучвания е най-популярната политическа сила във Франция.

Вчера руският "Ведомости" коментира, че заемът може да се приеме като "приемственост", но и "напредък": сега Москва дава пари не на терористи, а на една легална партия, която участва в избори и се подчинява на френските закони.

Финансовата подкрепа за ултрадесните от чужбина може да заинтересува и френските следователи, прогнозира "Новие известия".
Според вестника те със сигурност ще се опитат да разберат дали кредитът не е прикрита субсидия от правителството на Русия.

Законът не е нарушен - "не става дума за дарение от частно лице, а за кредит", каза ковчежникът на Националния фронт Валеран дьо Сен-Жюст.