Франция обяви днес, че още не са изпълнени условията за предаването на първия от двата бойни кораба тип "Мистрал" на Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Така Париж опроверга появилите се съобщения, че Русия е получила покана да получи кораба на 14 ноември.

Условията за доставката още не са изпълнени, каза финансовият министър Мишел Сапен в интервю за радио RTL.

От думите му стана ясно, че условието е едно - "в Украйна да се създаде по-нормална ситуация, която позволява нещата да се успокоят".

Руската агенция РИА Новости цитира изказването на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, че Франция е изпратила покана на Русия да получи първия от двата хеликоптероносача "Мистрал" на 14 ноември.

Според РИА, Рогозин казал също, че вторият съд, който се строи във Франция по поръчка на Русия, ще бъде пуснат на вода същия ден, за да продължи дострояването му.

"Фирмата Рособоронекспорт, отговаряща за износа на руски оръжия, получи покана за 14 ноември в Сен Назар /френско пристанище в Западна Франция/ за предаването на първия кораб, наречен "Владивосток" и за спускането на вода на втория кораб", каза Рогозин.

Преди два дни френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан заяви, че Париж ще чака до следващия месец, за да вземе решение дали да достави първия от двата кораба Мистрал на Русия.

Под натиска на западните си партньори заради украинската криза френският президент Франсоа Оланд миналия месец каза, че отлага във времето първоначалната дата за доставката на първия кораб, която беше края на октомври, посочва Ройтерс.

Тогава той добави, че Франция ще предаде само първия хеликоптероносач.

Корабостроителната компания Де Се Ен Ес отрече да има потвърдена дата за доставката на първия "Мистрал" на Русия, предаде Франс прес, като цитира неин говорител.

В очакване сме на съответните износни разрешения от страна на френското правителство, които са необходими. Следователно никаква дата за предаване на кораба не може да бъде потвърдена на този етап, заяви говорителят на Де Се Ен Ес.