Трябва да се отчита ужасяващото положение на местното население. Въпреки това доставянето на помощта трябва да стане под строг международен контрол, каза Лоран Фабиюс, цитиран от ИТАР-ТАСС и Агенция „Фокус“.

Хуманитарната ситуация там е драматична: хиляди загинали, хората няма какво да ядат, някои ядат плъхове, няма светлина, няма вода. Положението е ужасно”, допълни той.

Започва преминаването на руския хуманитарен конвой през КПП

Представителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрей Лисенко съобщи в интервю за украинската телевизия "112", цитирана от БГНЕС, че четири камиона с руска хуманитарна помощ за Източна Украйна вече се намират в транзитната зона на граничния пункт.

Проверките и пускането им в Украйна от украинските граничари ще започне днес.

"В настоящия момент в транзитната зона на КПП Донецк в Ростовска област, са пристигнали 4 камиона. Освен списък с представителите на Международния комитет на Червения кръст, нашите граничари не са получили нищо друго.

Най-скоро те ще могат да започнат работа едва в четвъртък сутрин, тъй като
няма никаква документация за съдържанието на тази хуманитарна пратка", обясни той.

По-рано представител на руската гранична служба съобщи, че украинските граничари не са се явили на КПП "Донецк- Изварино" за проверка на колоната с руска хуманитарна помощ за жителите на югоизточна Украйна.

Според кореспондент на ИТАР-ТАСС първите 16 камиони "КамАЗ" с хуманитарната помощ са пристигнали на територията на КПП "Донецк-Изварино" на границата с Украйна.

На 12 август 270 камиона с почти 2 000 тона храни, вода, детски храни и медикаменти и медицински материали тръгнаха от Московска област.

На 14 август автоколоната пристигна до украинската граница и оттогава се намира в Ростовска област.