Руското издание нарича "леко мистериозна" историята с кредита за партията на Марин Льо Пен.

Френската крайнодясна партия вече получи за предизборната си кампания два милиона евро от тази сума. Изплати я Първа чешко-руска банка със седалище в Москва, посочва вестникът, цитиран от БТА.
 
Ковчежникът на Фронта Валеран дьо Сен-Жюст разказва, че голям брой френски и европейски банки отказали да финансират партията. Той потвърждава пред "Ведомости", че заемът е предоставен от Първа чешко-руска банка, но уверява, че законът не е нарушен - "не става дума за дарение от частно лице, а за кредит".

Изданието не изключва заемът да е отпуснат по нареждане на лица, които стоят зад външната политика на Русия. И напомня, че навремето Кремъл е изпращал злато, пари и скъпоценности на чуждестранни комунистически партии, революционери и терористи - по линия на Коминтерна и разузнаването. А приятелските партии са били финансирани чрез посолствата и филиалите на съветските банки в чужбина.

Вестникът вижда тук "приемственост", но и "напредък": сега Москва дава пари не на терористи, а на една легална партия, която участва в избори и се подчинява на френските закони.

За разлика от износа на революция, Русия подкрепя привържениците на традиционните ценности чрез легални институции. Това обаче може да породи въпроси сред руските данъкоплатци, отбелязва вестникът, цитиран от Би Би Си и БТА.
 
Според френското издание "Нувел обсерватьор", телевизия, ръководена от привърженик на "Националния фронт", е сключила с руски държавни медии договор за 435 000 евро. Освен това руските власти създават френскоезична телевизия с бюджет от 20 милиона евро, се казва в материала.

Финансовата подкрепа за ултрадесните от чужбина може да заинтересува и френските следователи, прогнозира "Новие известия".

Според вестника те със сигурност ще се опитат да разберат дали кредитът не е прикрита субсидия от правителството на Русия.

Появата на "пета колона" в Петата република вече тревожи повечето френски политици.
"Естествено те се страхуват кредитът да не стане инструмент на Кремъл във Франция, подкрепяща санкциите на ЕС срещу Русия", пише всекидневникът.

А "Ведомости" припомня, че през април Марин Льо Пен посети Москва, разговаря с председателя на Държавната дума Сергей Наришкин и изрази подкрепа за Владимир Путин.