Това заяви говорителят на Европейската комисия по въпросите на правосъдието и правата на гражданите Матю Нюман, предаде АФП. Изявлението е реакция на ЕК във връзка с разпореждане на френските власти, съдържащо се в циркулярно писмо от 5 август тази година, което визира по-специално експулсирането на ромите от ромските лагери във Франция, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Европейската комисия отказа да дава оценки засега на съдържанието на писмото, което беше направено обществено достояние едва в петък. В циркулярното писмо се препоръчваше хората от 300 лагера  или незаконни селища във Франция да бъда евакуирани до 3 месеца, като се отдаде приоритет на ромските селища, припомня Франс прес.

"Проучваме този документ", каза говорителят Нюман, като не уточни как Брюксел е научил за съществуването на писмото и се е запознал с текста му. "Писмото е в интернет", добави само говорителят. Това може да се интерпретира като знак, че френските власти първоначално не са предоставили на ЕК въпросното писмо, отбелязва Франс прес.
 
Европейският говорител припомни и предупреждението на еврокомисарката по правосъдието Вивиан Рединг, отправено от нея пред ЕП.
"В нашия ЕС нито един гражданин не трябва да става мишена на репресивни действия, само защото принадлежи към едно етническо малцинство или към определена националност", заяви Рединг пред евродепутатите миналата седмица и тези думи днес именно припомни говорителят на ЕК.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш рязко отхвърли критиките на Европейския съюз към френската политика по отношение на ромите.
"Опитват се да изправят Франция на европейски процес заради начина, по който е написано циркулярно писмо", възмути се Льолуш в Брюксел, където участва в среща с колегите си от ЕС.
"Това е балон от лицемерие", каза Льолуш и обвини Европейската комисия, че не е направила кой знае какво за ромите. "Франция е голяма суверенна държава. Не сме на ученическата скамейка. Ние прилагаме нашите закони. Няма да допусна, като представител на Франция, да се отнасят към мен като към хлапак", продължи френският министър.
"Обясняват, че Франция има задължението да приеме стотици хиляди хора, изпаднали в тежки затруднения - роми. Но французите не са ратифицирали такъв договор".
 
Льолуш изрази несъгласие с позицията на комисията, че интеграцията на ромите трябва да се извършва и в приемната страна, а не само в родните - в случая Румъния и България.

България не смята, че връщането от Франция на български граждани от ромски произход е групово депортиране в нарушение на човешките права. Това заяви в Брюксел министърът на външните работи Николай Младенов, цитиран от БНР. Той допълни, че нито един от върнатите досега от Франция 41 български имигранти от ромски произход не е подал жалба.
Всички са се върнали доброволно от различни части на Франция и с различни граждански полети.
Младенов отхвърли твърденията, че България не реагира на ставащото заради партийна и политическа солидарност с правителството на Никола Саркози. Същевременно той смята, че българските граждани не могат да злоупотребяват със системите за социално подпомагане на другите държави от Европейския съюз.