Над 570 хиляди души участваха в 2300 демонстрации за климата, организирани в 175 страни, по оценка на един от организаторите, неправителствената организация Авааз, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Ние изпращаме ясно послание, за да кажем, че искаме споразумение. Думите вече не са достатъчни (...), целият свят в един глас настоява за действия", заяви Сам Барат, един от организаторите на кампанията, по време на шествието в Лондон, на което се събраха 50 000 души.

Някои от демонстрантите в британската столица бяха дошли от Франция, където митингите са забранени поради извънредното положение, въпреки че това не попречи да се направи дълга жива верига на един от парижките булеварди.

По булевард "Волтер" няколко хиляди хора се хванаха за ръце, като някои от тях подскачаха и скандираха "По-горещо от климата".

Мнозина от тях носеха плакати, на които можеше да се прочете "Те са големи, само ако сме на колене" или пък "Те експлоатират, те замърсяват, те забогатяват!".

Вижте снимки>>

Някои екогрупи намериха оригинален начин да изразят позицията си като в Париж наредиха повече от 22 000 обувки ( над 11 000 чифта) на Площада на републиката, за да покажат колко хора биха се включили в демонстрациите, ако не бяха забранени. 

В Амстердам се събраха близо 7000 души, мнозина на велосипеди, въпреки студеното и дъждовно време.

В Атина демонстрантите бяха хиляда, в Стокхолм - четири хиляди.

Близо 17 хиляди души преминаха по улиците на Берлин и стигнаха до Брандебургската врата, където бе поставен огромен надуваем земен глобус.

В Мадрид се събраха близо 20 хиляди души, според Грийнпийс, а на другия край на планетата, в Австралия, демонстрантите в Сидни бяха 45 хиляди, издигайки лозунги "Няма планета Б" и "Световна солидарност". 
„Това е най-голямото шествие, посветено на проблемите на климата, което тази страна някога е виждала“, заяви в Сидни природозащитникът Тим Фланъри. 

Френският президент Франсоа Оланд изрази желание предвидените в рамките на международната конференция за климата в Париж многобройни прояви да се проведат въпреки извънредното положение.
Той приветства отговорното поведение на неправителствените организации, имайки предвид новите ограничения в сферата на сигурността.

24 активисти на екологични организации бяха поставени под домашен арест във Франция, съобщи днес премиерът Манюел Валс. Мярката е била предприета в рамките на извънредното положение в страната срещу хора, заподозрени в планиране на съпътствани от насилие протести по време на конференцията за климата.

Премиерът на Индия: Това е наша отговорност

Премиерът на Индия Нарендра Моди отпътува за Париж, където ще вземе участие в международната конференция, посветена на климата.

„Целият свят е разтревожен от промените в климата. Навсякъде се водят дискусии по този въпрос, изразява се загриженост. Температурите не трябва да се повишават сега. Това е наша обща отговорност“, заяви Моди преди заминаването си.

Обама е оптимист

"Оптимист съм за това, което можем да постигнем", написа Обама във Фейсбук малко преди отпътуването си за Париж.

"Това, което ще се опитаме да направим в Париж, е да създадем дългосрочна рамка за съкращаване на емисиите /на парникови газове/ с определени цели от всяка страна, които да бъдат достатъчно прозрачни, за да могат да бъдат проверени от другите", изтъкна президентът.

*Съкратено конференциите за климата на страните по конвенцията на ООН за климатичните промени, приета на срещата на върха в Рио през 1992 г., са наричани конференции COP, което идва от английското Conference of parties. Към СОР се добавя цифра, която отговаря на броя на конференциите. Така че в Париж се провежда COP21, тоест Двадесет и първата годишна конференция на страните по конвенцията за климатичните промени на ООН.