Стачкуват рафинерии и пристанища. На места пресъхнаха бензиноколонките, засегнати са полетите от Париж, Нант и Тулуза, протестират локомотивни машинисти, предаде БНТ.

Вижте снимки >>>

Демонстранти са блокирали магистрали и мостове. Премиерът Валс защити реформата, но допусна възможността за известни промени и подобрения.

С решение на синдикатите стачни действия започнаха в практически всички 19 ядрени централи във Франция, която добива от атома 75 на сто от своята електроенергия. Производството е спаднало с 6 на сто.

Към протеста се присъедини и централата в Гравлин в Северна Франция, която е най-голямата в целия Евросъюз.

Синдикалист заяви, че има спад на производството от порядъка на 5000 Мегавата, това се равнява на пет-шест реактора.

Намалено е натоварването на някой реактори, ако има вятър или слънце, конкурентите могат да захранят мрежата, може да се купува и ток от чужбина.

Барикади блокират мостове и пристанища, включително Марсилия и Хавър. Стачкуват шест от общо осем рафинерии във Франция. Пресъхнали са една трета от 12-те хиляди бензиностанции в страната, на много места се извиват опашки, включително в Париж.

Правителството е прибягнало до стратегическия резерв, който стига за около четири месеца, обобщават синдикатите.

"След броени дни Франция е домакин на Европейското първенство по футбол. Синдикалната централа Се Же Те не може да блокира страната", заяви премиерът Манюел Валс.

Той изключи възможността за изтегляне на закона. "Каква е алтернативата - предсрочни парламентарни избори. Точно това е проектът на десницата. Така че и дума не може да става за смяна на посоката, но винаги може да има някои промени, някои подобрения", каза Валс.

Общественият гняв е насочен срещу процедурна хватка на управляващите, които използваха положение в Конституцията, за да прекарат реформата без вот в долната камара на парламента. Предстоят дебати в Сената, където мнозинство има десницата.

Проектът предвижда предоговаряне при необходимост на 35-часовата работна седмица до 46 часа, по-голяма свобода за работодателите за орязване на заплащането, гъвкавост при уволнения и договаряне на отпуски при майчинство и женитба.