Отделно германската федерация на млекопроизводителите заяви, че е подала жалба в ЕС относно действията на френското правителство, насочени към намаляване на напрежението чрез нови финансови помощи за сектора и провеждането на кампания "Яжте френско“.

Испанският фермерски съюз UPA също предупреди, че може да предприеме бойкот на френските хранителни продукти, предаде Ройтерс, цитирана от "Фокус".

По-рано във вторник префектурата на френския департамент Мозел обяви, че протестното движение на животновъдите е блокирало части от две магистрали, част от европейски пътища.  

Вижте снимки >>>

Блокадата по магистрала А4 при Фалсбур (Phalsbourg) пропускала камиони след проверка дали пренасят вносни стоки. Образувалите се задръствания били по протежение на няколко километра.

Тази сутрин български камион с плодове и зеленчуци, пътуващ от Холандия, е спрян от протестиращите в Мозел. Животновъдите спират камионите и ги претърсват. Ако колите не превозват чуждестранна продукция, ги освобождават да продължат.

Френските фермери  протестират вече няколко дни  срещу ниските цени, на които са принудени да продават продукцията си. Те критикуват и "нечестната конкуренция“ на чуждестранните производители.

Според тях от 2014 година световният млекодобивен сектор страда от свръхпроизводство, а през 2015 година ситуацията се е влошила след понижаването на китайското потребление и руското ембарго за европейските млечни продукти.