Двама мъже, на 23 и 29 години, заподозрени в подготвяне на атентат по време на предстоящите президентски избори във Франция, са били задържани в югоизточния град Марсилия, предадоха Франс прес, Ройтерс и БТА, като се позоваха на източници, близки до разследването.

Те били задържани от службите за вътрешно разузнаване в рамките на антитерористично разследване.

Френската полиция издирвала заподозрените от края на миналата седмица.

Единият от тях приел радикалния ислям, докато бил в затвора.

Силите на реда претърсват използван под наем апартамент.

"Двамата радикализирани мъже, с френско гражданство, са планирали да извършат през следващите дни атентат на френска земя", каза на пресконференция министърът на вътрешните работи Матиас Фекъл.

Правим всичко възможно за гарантиране на сигурността по време на президентските избори, увери Фекъл, като наред с това подчерта, че терористичната опасност остава по-сериозна от всякога.

Полицията извършва обиски и са засилени мерките за безопасност на кандидатите, отбеляза той. Снимки на заподозрените били изпратени до щабовете на кандидат-президентите още в четвъртък.

Крайнодясната кандидатка Марин льо Пен, както и от обкръжението на центриста Еманюел Макрон и консерватора Франсоа Фийон, потвърдиха, че са били предупредени за опасност от атентат.

Близък до разследването източник каза, че при обиските след ареста са били намерени оръжия и вещество, което се използва за направата на експлозиви.

Над 50 000 полицаи и жандармеристи, подкрепени от войници от охранителната операция "Сантинел", ще се грижат за сигурността по време на изборите, включително на 67 000 избирателни секции.

На 21 март френският премиер Бернар Казньов съобщи, че от началото на годината в страната са били осуетени пет планирани атентата, а през 2016 г. - 17.