По-късно десноцентристът Едуар Филип зае официално поста министър-председател на Франция. Церемонията по встъпването в длъжност се състоя в Париж в двореца Матиньон - резиденция на правителствения ръководител на Франция.

Там 46-годишният Филип, член на най-голямата дясна френска партия "Републиканците", се срещна с досегашния премиер Бернар Казньов и двамата се ръкуваха топло.

Едуар Филип е депутат, кмет на пристанищния град Хавър и член на умереното крило на "Републиканците".

С решението си да възложи на консерватор да състави новото правителство на Франция, Макрон цели да разшири политическата подкрепа за своето движение и да отслаби опонентите си преди парламентарните избори през юни, посочи Ройтерс, цитирана от БТА. 

Макрон се зарече да сложи край на традиционното разделение ляво-дясно, което от десетилетия господства във френската политика.

Неговата центристка партия "Напред", която е само на една година, сега се очаква да получи широка подкрепа за парламентарните избори.

Филип е приближен на бившия премиер Ален Жупе, който ръководи умереното крило на "Републиканците" и даде сигнали, че е склонен да помогне на Макрон.

От "Републиканците" реагираха хладно на номинирането на нейния член Едуар Филип за премиер.

"Това е лично решение. Това не е политическо съгласие", заяви генералният секретар на партията Бернар Акуайе малко след като Филип бе номиниран за премиер от президента Еманюел Макрон.

Самият Макрон, който встъпи в длъжност в неделя, ръководи партия "Република, напред!", която се надява да постигне мнозинство на парламентарните избори през юни.

"Дали този нов премиер ще подкрепя кандидатите на президентската "Република, напред!" или ще подкрепя кандидатите на партия "Републиканците", кандидатите на собственото му политическо семейство?", запита Бернар Акуайе.