По данни на администрацията на френския департамент Вар, огнища на пожар са фиксирани в туристическите зони Фрежюс, Пюже-сюр-Аржан и Бодуан, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Не се съобщава за пострадали. 40 каравани обаче са изгорели и около 30 хектара площи са изпепелени.

Вижте снимки >>>

Кризисният център в кметството на Фрежюс съобщи, че пожарите са локализирани и че няма проблеми с приема на евакуираните хора.

Пожарникарите продължават да се борят с пожари около Бордо, в Югозападна Франция, където през последните дни са изгорели около 580 хектара борови гори. В резултат на сухото време и силния вятър пожарите се разрастват.

Пожар вилнее в от вчера следобед в Каталуния

Пожар застрашава от вчера следобед около 1000 хектара гора и селскостопански площи в североизточната испанска област Каталуния, съобщи днес регионалната служба за пожарна безопасност, цитирана от Франс прес.

Пожарът, започнал в местност на 67 км западно от Барселона, още не бе овладян, но метеорологичните условия са по-благоприятни заради по-слабия вятър и по-голямата влажност на въздуха.

Властите евакуираха вчера два жилищни комплекса, приют за животни и няколко ресторанта. Около 800 души бяха евакуирани, 124 прекараха нощта в спортни комплекси.

В северозападната испанска област Галисия огнеборци овладяха друг пожар, който изгори 41 хектара растителност в Навиа де Суарна, част от общоевропейската мрежа за защита на най-ценните и застрашени видове и местообитания за Европа "Натура 2000".

Вчера службите за борба с пожарите към министерството на земеделието работиха на 11 места в пет района (Андалусия, Астурия, Кастилия и Леон, Каталуния и Галисия).

От 1 януари до 19 юли пожари са засегнали в различна степен близо 39 000 хектара в Испания.