Пред БНТ посланикът на Франция в София заяви, че икономическата дейност на мажоритарния собственик на поставената под особен надзор КТБ Цветан Василев не е била добра нито за България, нито за Европа. Това е и причината да не се е срещал с него.

Никога и по никакъв повод не съм се опитвал да си организирам среща с френския посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан, нито по някакъв начин съм търсил съдействие от него“, отговаря Василев.

Битката между Делян Пеевски и Цветан Василев ни доведе дотук, но нещата не са толкова явни, каза посланикът преди два дни и припомни, че "банката разцъфтя при три правителства", които влагаха парите си в нея. "Тази банка не е нормална банка, но това го разбрахме много ясно само преди месец", каза френският дипломат.

Ако той е на мнение, че моята дейност „никога не е била добра нито за България, нито за Европа“, защо досега си е мълчал, а не е уведомил съответните органи в ЕС и България, както би направил един истински „приятел на България“, за какъвто посланикът се опитва да се представи?

Когато представители на френски компании излагат пред посланика свои инвестиционни намерения, той понякога им казва, че не би искал като посланик да разговаря с потенциалния им партньор. Предупреждава също, че в някои сектори въпросните хора са твърде влиятелни и без партньорство с тях развитието на конкретната дейност е невъзможно, коментира дьо Кабан.

Ако той застава зад думите си, че „Тази банка не е била нормална банка и може би надзорът на тази банка не е бил толкова сериозен", защо не е уведомил нито съответните органи, нито френските инвеститори, които само преди месец продадоха Креди Агрикол България ЕАД на Корпоративна търговска банка АД?“, пита в заключение Василев.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Ксавие Лапер дьо Кабан срещу Цветан Василев