"Няма никаква разлика в гледната точка на Франция и Турция във връзка с Ирак и Сирия", каза Ердоган на пресконференция в Париж след разговори с френския си колега Франсоа Оланд, цитиран от турския телевизионен канал НТВ и БТА.

Терористичната организация окупира 40 процента от Ирак, окупира и Сирия. Светът не трябва да стои като наблюдател на това, подчерта Ердоган.

Той припомни исканията на Турция за създаване в Сирия на зона, забранена за полети, на зона за сигурност и за обучение и оборудване на бойци на умерената сирийска опозиция.

Ердоган категорично се противопостави на твърденията за подкрепа на Анкара за "Ислямска държава".

Международните медии сочат Турция като страна, подкрепяща "Ислямска държава". Това е много сериозна несправедливост спрямо Турция. Това е почти предателство. Турция никога не е подкрепяла терористична организация като "Ислямска държава", заяви Ердоган.

Турският президент заяви още, че кампанията срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" е съсредоточена прекалено много върху град Кобане, намиращ се близо до границата с Турция, предаде Ройтерс.

Франсоа Оланд подкрепя идеята за създаване на зона, забранена за полети, и зона за сигурност в Сирия

В действителност в Сирия има два врага. Единият е "Ислямска държава", другият - режимът на /сирийския президент Башар/ Асад, каза френският президент.

Той изтъкна, че за да се удържи победа в борбата, трябва да се окаже подкрепа на Свободната сирийска армия.

Ердоган се спря също на темата за присъединяване на Турция към ЕС

Турският президент заяви, че очаква положителна позиция на Франция по въпроса за отваряне на нови глави в преговорите с Анкара.

Той каза, че специално очаква да получи такава добра вест от своя колега, с която да се върне в Турция.

Ердоган е подчертал също необходимостта за издигане на по-високо равнище на двустранните отношения без никакви условия.