Те призоваха в Париж към бързи действия за осигуряване на всеки на здравословна околна среда, включително чрез промени в международното право, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"По-малко приказки, повече действия", заяви Лоран Фабиюс, който бе председател на Конференцията на ООН от 2015 г., на която бе сключено Парижкото споразумение за климата, използвайки един от любимите изрази на американския актьор Арнолд Шварценегер.

"Целта ни са действията", подчерта Фабиюс пред неколкостотин души в Сорбоната, сред които бяха бившият генерален секретар на ООН Бан Ки-мун, бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер и френският министър на екологичния и солидарен преход Никола Юло.

Юристи работиха по проект за "световен пакт за околната среда", който ще бъде връчен след края на срещата на френския президент Еманюел Макрон.

Целта е документът да се превърне в международен договор, който утвърждава основни принципи за околната среда като "замърсяваш-плащаш", достъпа до правосъдие, репарациите или принципа на предохранителните мерки.

Инициаторите на този текст искат той да е задължителен и по него да могат да бъдат съдени държави, за разлика от сегашните международни текстове за околната среда, които са чисто декларативни и необвързващи, като Декларацията от Рио от 1992 г.

Този трети пакт, след този за гражданските и политически права и този за икономическите, социални и културни права, които са приети през 1966 г., "за пръв път ще признава правата на околната среда", подчерта Фабиюс, който сега е председател на френския Конституционен съд.

Никола Юло увери, че френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан е решил да мобилизира приоритетно френската дипломация по този въпрос.