При атентатите в Париж на 13 ноември, за които отговорност пое групировката "Ислямска държава", загинаха 130 души, а над 350 души бяха ранени.

След като прозвуча химнът на Франция - "Марсилезата", възпоменателната церемония, ръководена от президента Франсоа Оланд в парадния двор на Дома на инвалидите, беше открита с трогателно изпълнение на песента на белгийския певец Жак Брел "Когато човек има само любов", изпълнявана от три женски гласа на фона на голям екран, показващ снимки на загиналите.

Вижте снимки >>


След това два гласа - женски и мъжки прочетоха имената на всички жертви на нападенията, посочвайки и тяхната възраст, докато всички присъстващи на церемонията стояха прави, допълва Франс прес.

По време на този тъжен прочит на имена на жертви, сред които най-много са загиналите на възраст между 20 до 40 години, президентът Оланд беше видимо разчувстван и на няколко пъти затваряше очи и стискаше устни.

Оланд обеща да направи всичко възможно за унищожаването на "армията от фанатици", извършили клането на 13 ноември. Президентът заклейми "ордата убийци, действали в името на безумна кауза и на един предаден Бог". Той подчерта, че Франция няма да се поддаде нито на страха, нито на омразата.

"Онези, чиито живот беше покосен на 13 ноември, въплъщаваха нашите ценности и нашето задължение е да запазим спомена за тях жив. Ние няма да се поддадем нито на страха, нито на омразата. И ако гневът ни завладее, ние ще го поставим в услуга на спокойната решимост да защитаваме нашата свобода", каза президентът.

"Тези убийци покосиха младостта на един свободен народ, който боготвори своята култура и всички други култури", продължи държавният глава.

"Музиката беше непоносима за терористите. Те искаха да пречупят и да унищожат тази хармония. Те искаха да погребат под тътена на бомбите си тази радост. Но те няма да спрат нито хармонията, нито радостта.
Ние ще отговорим най-добре на терористите, като пеем все повече, като изнасяме все повече концерти и спектакли, като продължим да ходим на стадионите и по-специално на Стад дьо Франс в Сен Дени", обеща Оланд.

"Въпреки сълзите, това поколение днес се превърна в лицето на Франция", посочи Оланд в края на речта си.

На церемонията присъстваха около 2600 души, сред които много от близките на жертвите и ранените.
Роднини на някои от загиналите обаче отказаха да участват, тъй като смятат, че правителството не е направило нищо след първите атентати през януари, за които пое отговорност пак "Ислямска държава".

Освен членовете на правителството на церемонията присъстваха още много политици, сред които бившият президент Никола Саркози, бившите премиери Лионел Жоспен, Жан-Пиер Рафарен и Франсоа Фийон, както и кметът на Париж Ан Идалго.