Оградата ще бъде към входа на тунела под Ламанша. През изминалата нощ стотици мигранти блокираха релсите и принудиха пътниците от няколко влака на "Евростар" да чакат с часове.

Говорителка на "Евротунел" заяви, че мерките за сигурност са затегнати в пристанището на Кале и при входа на тунела под Ламанша и мигрантите търсят други входни точки като гара Кале-Фретюн, която се намира на около 5 км от морето, точно извън контролираната от "Евротунел" зона.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов каза, че Франция ще започне съдебни преследвания срещу всички задържани при опити да проникнат в тунела под Ламанша и да отидат във Великобритания. "Целта ни е да сведем броя на проникванията до нула", каза той по радио Юроп 1. 

Преди дни френският външен министър Лоран Фабиюс отправи критикикъм Унгария заради оградата по границата." Унгария не зачита общите ценности на Европа, като издига ограда по границата със Сърбия", заяви Фабиюс. Според френския първи дипломат Унгария трябва да премахне оградата.

Днес мигранти нахлуха на централната гара в Будапеща, но няма влакове към Западна Европа. Полицията в Унгария блокира достъпа на мигранти до гарата във вторник, попречвайки на тези с редовни билети, но без пътни документи, да се качат на влакове за Австрия и Германия.

Междувременно стана ясно, че френските власти планират да построят в Па дьо Кале нов бежански лагер с капацитет 1500 души.

Вижте снимки >>>

В лагера ще има 120 палатки, всяка от които ще е с капацитет за 12 души. Ще бъдат построени бани с тоалетни, душове и топла вода. Лагерът ще замени съществуващия бежански комплекс, признат за един от най-лошите в света именно заради условията и недостига на вода.

Кале стана притегателен център за нелегалните имигранти поради факта, че там минава Евротунела, съединяващ континентална Европа с Великобритания. През последните месеци десетки имигранти се опитаха да минат през него, което доведе до инциденти.

Понастоящем в Кале пребивават около 5000 нелегални имигранти, стремящи се да отидат във Великобритания, където могат да получат статус на бежанци, финансова помощ и право на постоянна работа.

АНКЕТА: Как да се разпределя имигрантският поток в ЕС?