Прогнозните резултати са екзит пол на социологическата агенция Се Ес А, цитирана от Ройтерс и БТА.

Консервативната партия СНД и съюзниците й ще управляват в между 64 и 70 департамента от общо 101, в сравнение с досегашните 41, съобщи Франс прес.

Управляващите социалисти на президента Франсоа Оланд търпят тежко поражение и се очаква да загубят половината от общо 61 департамента, където имаха мнозинство досега.

Прогнозните резултати сочат, че левицата ще управлява в между 27 и 37 департамента.

Крайнодесният Национален фронт на Марин льо Пен ще има представители в съветите на департаментите и може да спечели най-много два департамента, но може да не спечели мнозинство в нито един.

Председателите на съветите на департаментите ще станат известни в четвъртък.

Около 40 милиона французи имаха право на глас в изборите за местни власти в департаментите. Според социологическите агенции избирателната активност е около 50 процента.

Тези избори се смятаха във Франция за тест преди следващите президентски избори през 2017 г.

Президентът Франсоа Оланд намекна преди изборите, че няма да промени политиката си след местните избори.

Това означава, че премиерът Манюел Валс ще запази поста си. Въпреки това в следващите седмици вероятно ще има някакви промени в правителството.

Президентът социалист е твърде непопулярен - две години преди изборите той "е с гръб, опрян в стената", заявил пред Франс прес негов приближен, пожелал анонимност.

В Елисейския дворец "всички се страхуват, че той може да отпадне още на първия тур през 2017 г.", добавил същият източник.