"Нашите самолети вече възпират въздушни удари срещу града и са готови да нанасят удари по танкове, заплашващи цивилното население в Либия", посочи Саркози, цитиран от Ройтерс, предаде БТА. Той добави, че военната акция, поддържана от Франция, Великобритания, САЩ и Канада и подкрепяна от арабските страни, може да бъде преустановена, ако силите на Кадафи спрат атаките.

Днес в Париж се проведе спешна среща на световни лидери по въпроса за военната намеса в Либия, след която френският президент Никола Саркози обяви, че ще бъдат използвани „всички възможни средства, и преди всичко военни” за налагането на резолюцията на ООН за прекратяване на огъня в Либия.

Лидерите на страните, подкрепящи резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за налагане на забранена за полети зона над Либия, предупредиха полковник Муамар Кадафи, че „времето за действие е настъпило”, тъй като либийските части са нарушили обявеното примирие, съобщава телевизия „Скай нюз”.

„Време е да действаме. Тези действия трябва да са бързи. Полковник Кадафи сам предизвика всичко като излъга международната общност”, заяви британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от "Фокус".

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че световните сили са на едно мнение, че насилието в Либия трябва да приключи, но допълни, че Германия няма да вземе участие във военни действия срещу африканската държава, предаде Ройтерс. 

„Резултатът от срещата в Париж е ясен. Народът на Либия трябва да бъде защитен. Готови сме да действаме, ще действаме бързо”, каза американският държавен глава Барак Обама на съвместна пресконференция с бразилския си колега Дилма Русеф, съобщи "Фокус". Очаква се в следващите часове Барак Обама да направи ново изявление относно ситуацията в Либия, предаде Ройтерс, позовавайки се на пресслужбата на Белия дом.

Режимът на Кадафи вече няма легитимност, той е непредсказуем, нерационален и с него преговори не могат да бъдат водени. Това пък заяви българският министър на външните работи Николай Младенов.

Сред възможните бази за военни действия срещу Либия са Южна Франция, Южна Италия, Кипър и Малта. 
Седем италиански въздушни бази са готови да приемат самолети на международните сили, стана ясно междувременно. Готовност за предоставяне на военно-въздушни бази изрази и Испания.

Междувременно, въпреки примирието, обявено вчера от Триполи, днес правителствените сили атакуваха Бенгази, Мисурата и Зинтан.

Телевизия Ал Арабия съобщи, че град Зинтан е атакуван от военните части на Муамар Кадафи. Местни жители твърдят, че към града се приближават танкове. Зинтан се обстрелва от север и от юг. Очевидци съобщават, че около 20-30 танка са се насочили към жилищните райони в южната част на либийския град.

Последна актуализация в 21.42 ч.