"Опасността е пред нас, тя е огромна. Всички знаят това, всички са в течение, обаче се наблюдава някакво странно привикване, почти форма на всеобщо заспиване", заяви Валс на митинг близо до централния град Лимож преди департаменталните избори от 22 и 29 март.
 
"Националният фронт е на път да стане първата партия на Франция", каза Валс, цитиран от АФП и БТА.
 
Допитванията прогнозират, че крайнодясната формация на Марин льо Пен ще вземе най-много гласове в местния вот - около 30 процента.

Националният фронт ще води "този път не на европейски избори като миналата пролет, а вече на департаментални избори. А департаментът е френски символ", посочи премиерът, имайки предвид победата на НФ на изборите за Европейски парламент през май 2014 г. Тогава крайнодясната партия взе 25 процента от гласовете, като избирателната активност бе под 50 процента.

"Всички, които обичат тази страна, които обичат нашето знаме, които обичат гения, красотата на Франция, които така се вълнуват при звуците на "Марсилезата", могат ли тези хора да приемат някой ден Франция да бъде отвлечена от крайната десница?", запита роденият през 1962 г. в Барселона Валс.

"Питам: къде са интелектуалците, къде е живата съвест на страната? Къде е левицата? За да се каже "не". За да се откаже. Подобно на вас, отказвам Франция да се разбие в стената на крайната десница", заяви премиерът пред присъстващите на митинга.