Националната гвардия сега ще помага на силите на реда в борбата срещу зачестилите напоследък в страната терористични нападения, обяви президентът Франсоа Оланд, цитиран от АФП и БТА.

"Президентът на Републиката реши Националната гвардия да се изгради от съществуващите оперативни резерви", уточни Елисейският дворец в изявление след среща на президента с депутати специалисти по тази тема.

Френският Съвет по отбраната ще се събере в началото на август, след което ще има консултации с парламентарни комисии през септември. Целта е Националната гвардия да влезе в действие в началото на есента.

Историческата Национална гвардия е създадена във Франция по време на Великата френска революция от 1789 г. от гражданското опълчение на Париж. В периода на реставрация на монархията тя се разформирова с решение на крал Шарл Десети от 1827 г.

През 1830 г. Националната гвардия се възражда по време на Юлската революция и съществува до 1872 г., когато окончателно е разпусната след събитията от Парижката комуна.

Корсиканците напомнят за себе си

Нелегално националистическо движение от остров Корсика предупреди радикалните ислямисти, че ако извършат атентат, ще последва "решителен и безмилостен отговор".

Предупреждението е част от изявление, което групата "Фронт за национално освобождение на Корсика" публикува в местния всекидневник "Корс матен".

"Желанието на салафитите очевидно е да въведат при нас политиката на Даеш, и ние сме се подготвили. Вашата средновековна философия не ни стряска", подчертава корсиканската група, обръщайки се към джихадистите, и порицава варварството, на което са свидетели.

Знайте, че всяко нападение срещу нашия народ ще доведе до решителен и напълно безмилостен отговор от наша страна, добавя нелегалното корсиканско движение.

Фронтът за национално освобождение на Корсика се обръща и към корсиканските мюсюлмани като цяло. Организацията ги призовава да заемат позиция, като порицаят радикалния ислямизъм, да сигнализират за промени в отношението на изкушавани от радикализацията безработни младежи и да не излагат на показ религиозни символи.

Националистическата организация отправя послание и към френските държавни институции. Ако в Корсика се случи драма, държавата ще носи голяма отговорност, защото не познава корсиканските салафити, подчертават националистите.

Франция трябва да контролира склонността си към военна намеса и да спре да дава уроци по демокрация на целия свят. В противен случай конфликтите, които сее по цял свят, ще се върнат като бумеранг на нейна територия, смята нелегалната организация.